Hlavní obsah

Útočník v Beerševě zabil jednoho Izraelce a další postřelil

Jeruzalém
Aktualizováno

Jednoho Izraelce zabil a zhruba deset dalších lidí postřelil dosud neidentifikovaný útočník, který v neděli večer spustil střelbu na autobusovém nádraží v Beerševě v jižním Izraeli. Útočník byl zastřelen, oznámila izraelská policie podle agentury AP a místních médií. Zemřel i Eritrejec, kterého omylem Izraelci zasáhli. Jde o jeden z nejvážnějších útoků v nynější vlně násilí v Izraeli.

Foto: Dudu Grunshpan, Reuters

Jednoho Izraelce zabil a zhruba deset dalších lidí postřelil dosud neidentifikovaný útočník, který v neděli večer spustil střelbu na autobusovém nádraží v Beerševě v jižním Izraeli.

Článek

Policejní velitel Joram Halevy uvedl, že útočník vstoupil na stanici se střelnou zbraní a nožem. Další zbraň sebral jednomu vojákovi, kterého pobodal. Později zemřel v nemocnici.

Halevy dodal, že původní informace o dvou útočnících byla nepřesná, protože bezpečnostní síly považovaly v nastalém chaosu za jednoho z útočících cizince z Eritreje a postřelily ho. Zraněním muž podlehl v nemocnici.

Útočník pocházel z beduínské vesnice Chura v jižním Izraeli. Jak uvedla policejní mluvčí Luba Samriová, policie rovněž zadržela jednoho z jeho příbuzných kvůli podezření, že mu pomáhal. Podle izraelské tajné služby neměl útočící muž žádný předchozí záznam o zapojení do nějakých ilegálních aktivit.

Izraelská média přinesla záběry krvi zbrocené podlahy nádraží a fronty sanitních vozů před stanicí. Útočníka, jehož identitu policie ještě prověřuje, údajně zneškodnil člen nádražní ochranky.

Vláda zpřísňuje bezpečnostní opatření

Izrael zažívá od počátku října vlnu útoků na Židy ze strany zejména mladých Palestinců, zemřelo v nich dosud devět Izraelců. Během nové vlny násilí zahynulo také 42 Palestinců, včetně útočníků.

Vláda zpřísňuje bezpečnostní opatření a policie upozorňuje, že útokům jedinců vyzbrojených nejčastěji noži lze stěží předejít. Vláda dnes schválila zákon, který umožní policii osobní prohlídky kohokoli, kdo se bude zdát podezřelý. Do ulic měst vyslala tisíce policistů podporovaných vojáky.

V pátek o situaci v Izraeli jednala Rada bezpečnosti OSN a Francie začala připravovat rezoluci, kterou ale Izrael důrazně odmítá. Ke zklidnění situace mají přispět schůzky ministra zahraničí USA Johna Kerryho s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Kerry dnes potvrdil, že s Netanjahuem se sejde v Německu, kde bude premiér ve středu. S Abbásem se má sejít na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám