Hlavní obsah

Rusové při náletech kosí civilisty, postříleli účastníky pohřbu, tvrdí syrští ochránci práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) v neděli upozornila na případ civilních obětí ruských náletů v zemi. Ruská a syrská letadla pokračují v útocích ve střední a severní Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V neděli zveřejněné záběry ruských náletů na cíle v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

SOHR, který situaci monitoruje z Británie s pomocí svých informátorů v Sýrii, oznámil, že při jednom z náletů byli ve vesnici Ghantu, která leží v provincii Homs, zasaženi účastníci smutečního obřadu. Pohřbívali právě oběti jednoho z minulých útoků. Při nedělním náletu čtyři civilisté zemřeli.

Těžké boje jsou hlášeny z vesnice Vadíhí, která leží jižně od města Halab. Syrské oddíly zahájily tento týden pozemní operace na místech, která bombardují Rusové ze vzduchu. V případě Halabu se snaží dostat se k letecké základně Rasm al-Abúd, která leží východně od města a již obléhají bojovníci Islámského státu a dalších skupin.

Rusko oznámilo, že jeho letadla v minulých 24 hodinách zasáhla 51 cílů Islámského státu (IS).

Velitele an-Nusry dostal útok koalice

Americké ministerstvo obrany potvrdilo zprávu o smrti jednoho z velitelů organizace An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. SOHR už v sobotu oznámil, že Sanafí Nasr zemřel při čtvrtečním náletu v provinci Halab. Nebylo ale jasné, zda při americkém nebo ruském útoku.

Foto: Stringer, Reuters

Syřanka prochází obytnou čtvrtí ve městě Nuá v provincii Daraá vybombardovanou letadly režimu prezidenta Bašára Asada

Mluvčí Pentagonu v neděli sdělil, že Nasr byl zabit při náletu koaličních letadel vedených USA. Organizoval prý nábor nových bojovníků a zajišťoval jejich přesun z Pákistánu do Sýrie přes Turecko. Měl také významnou roli při financování skupiny.

Nasr je řazen ke členům skupiny Chorásán, již tvoří členové širšího vedení Al-Káidy. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy.

Rusko bojuje v Sýrii od 30. září a jeho ministerstvo obrany dnes oznámilo, že letadla operují v provinciích Hamá, Látakíja, Damašek a Halab.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská armáda bojuje u bran Halabu

Syrská armáda podporovaná ruským a syrským letectvem zahájila v pátek boje o oblasti ležící jižně od města Halab (Aleppo). Podle exilové organizace SOHR...

Výběr článků

Načítám