Hlavní obsah

Bez pomoci občanů útoky nezastavíme, připustil mluvčí izraelské vlády

– Jeruzalém

Bránit se vlně násilí, která se v posledních týdnech vzedmula v Izraeli, musí celá společnost. Občané se nesmějí spoléhat jen na bezpečnostní složky. Není totiž v silách policie ani armády, aby předcházely pouličním útokům jednotlivců vyzbrojených noži. V rozhovoru pro CNN to prohlásil mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Izraelští vojáci odnášejí ostatky jednoho ze zabitých Palestinců po dalším z útoků na izraelské civilisty. Vydával se za novináře.

Článek

„Zodpovědná občanská společnost, což je základ právního státu, musí sehrát svou roli. Apelovali jsme na Izraelce, aby byli bdělí a úzce spolupracovali s policií. Právě spolupráce mezi občany a bezpečnostními složkami je pro potlačení tohoto nebezpečí klíčová,“ řekl mluvčí premiéra Netanjahua.

To, že by se měli civilisté zapojit se zbraní v ruce, Regev přímo neřekl, dodal nicméně, že většina „držitelů izraelských zbrojních pasů prodělala vojenský výcvik a ví, jak se zbraní účinně zacházet“.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinci prchají před oblakem slzného plynu, kterým izraelští vojáci rozháněli demonstraci poblíž pásma Gazy.

Utlumit současnou vlnu násilí se nedaří mimo jiné proto, že nejde o někým řízené povstání, nýbrž o útoky takzvaných osamělých vlků, tedy především mladých Palestinců a Palestinek, kteří se často nechají inspirovat na internetu.

Další olej do ohně

Úřady palestinské samosprávy a některé lidskoprávní organizace nicméně volání po tom, aby se do boje s terorismem zapojili civilisté, kritizují.

„Politici a vrcholní policejní představitelé nejenže veřejnost nezvládli uklidnit, ale naopak otevřeně vyzývají k nezákonnému zabíjení podezřelých,“ stojí ve společném prohlášení izraelských lidskoprávních organizací.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Střety palestinských demonstrantů a izraelské armády poblíž hranice s pásmem Gazy.

Izraelská vláda nicméně něco dělat musí. Tento měsíc už bezpečnostní složky zaznamenaly třicítku útoků, při nichž zemřelo osm Izraelců. Desítky dalších utrpěly zranění.

Krom výzev, aby lidé nosili legálně držené zbraně, byl navýšen počet policistů v ulicích a do Jeruzaléma i na další riziková místa byla vyslána armáda.

Kabinet se navíc vrátil k praxi demolování domů teroristů, v nichž zpravidla bydlí celé jejich rodiny.

Nezabírá to

Násilí však zatím nepolevuje, naopak. V noci na pátek zapálily stovky Palestinců na okupovaném Západním břehu Jordánu hrob starozákonního Josefa a později během dne zase další útočník s nožem v ruce ve městě Kirjat Arba poblíž Hebronu zranil fotografku a vojáka. [celá zpráva]

Práci má i palestinská policie, která musela v Betlémě policie rozhánět násilnou demonstraci stovek lidí granáty se slzným plynem.

Palestinské protesty se konaly také v dalších městech na Západním břehu Jordánu a také v Pásmu Gazy u hranice s Izraelem. Izraelští vojáci při demonstracích u plotu oddělujícího Pásmo Gazy od židovského státu zasahovali proti několika demonstrantům, kteří prý chtěli bariéru poškodit. Protestující údajně neuposlechli slovní varování a nereagovali ani na varovné výstřely do vzduchu. Při následné střelbě byli dva Palestinci usmrceni, uvedl list The Jerusalem Post s odvoláním na palestinské zdroje.

Devatenáctiletý Palestinec byl v pátek zabit i při střetech s izraelskými bezpečnostními složkami na Západním břehu Jordánu. Dalších pět osob utrpělo zranění, uvedli palestinští lékaři. K potyčkám došlo ve vesnici Bajt Furík nedaleko Nábulusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám