Hlavní obsah

Syrská armáda bojuje u bran Halabu

– Damašek/Londýn

Syrská armáda podporovaná ruským a syrským letectvem zahájila v pátek boje o oblasti ležící jižně od města Halab (Aleppo). Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii jsou hlášeny těžké boje z vesnických oblastí ležících 12 kilometrů jižně od města.

Foto: Alexander Kots, Komsomolskaya Pravda, ČTK/AP

Obrněná vozidla syrské armády u vesnice Morek na severozápadě Sýrie

Článek

Syrská státní tisková agentura SANA ohlásila dobytí vesnice Naam s blízkým kopcem. Libanonská televize Majádín oznámila, že se u Halabu bojuje na třech frontách. Ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán řekl, že cíle, na něž míří ruské letectvo, jsou poblíž dálnice vedoucí do Damašku.

Podle Rahmána do bojů zasahují také íránští vojáci, což ale Damašek ani Teherán nepotvrdily. Írán přiznává, že syrské armádě pomáhá vojensky, avšak hlavně výzbrojí a experty. O zapojení jednotek prý musí Sýrie požádat.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zdroje ze syrské armády v posledních dnech uváděly, že se připravuje útok na Halab. Zmiňovaly též, že v zemi jsou íránští vojáci. [celá zpráva]

U Halabu nedávno zahynul íránský generál revolučních gard. [celá zpráva]

SANA oznámila postup v provincii Homs, kde byl zahájen útok ve čtvrtek. Armáda se přiblížila k městu Dar Kabira. Při bojích v provincii Homs ve čtvrtek zahynulo podle SOHR 60 lidí, z nichž polovina byly ženy a děti.

Putin ocenil výsledky náletů

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že se podařilo v boji proti radikálům v Sýrii pokročit. „Akce ze vzduchu a z moře proti cílům, na nichž jsme se dříve domluvili se Syřany, ukazují, že naši vojáci dosáhli výrazných úspěchů. Zničili desítky řídicích středisek a skladů s municí i stovky teroristů a velké množství vojenské techniky.

Foto: Alexander Kots, Komsomolskaya Pravda, ČTK/AP

Obrněné vozidlo syrské armády u vesnice Morek na severozápadě Sýrie

Hlavní je podle Putina boj proti rostoucí hrozbě mezinárodního terorismu na Blízkém východě. „V tomto kontextu považujeme za svou povinnost učinit konkrétní akce ve válce s takzvaným Islámským státem (IS) a dalšími radikálními skupinami v Sýrii,“ řekl Putin a přiznal, že neútočí jen na IS. Zdůraznil, že Rusko vždy bylo pro „zformování nejširší možné koalice proti extremismu a terorismu“.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za posledních 24 hodin podniklo 33 náletů na 32 cílů, přičemž zničilo tři obrněné transportéry, osm terénních vozidel a jeden systém protivzdušné obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám