Hlavní obsah

Palestinci zapálili hrobku biblického Josefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinci v noci na pátek zapálili na okupovaném Západním břehu Jordánu hrob starozákonního Josefa. Radikální hnutí Hamás vyhlásilo v pátek den hněvu a vyzvalo Palestince k protestním akcím. O násilí v Izraeli bude večer jednat Rada bezpečnosti OSN.

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinští mladíci zapálili Josefovu hrobku v Nábulusu (video je bez zvuku)

 
Článek

Stovky Palestinců se podílely na zapálení hrobky Josefa v Nábulusu, uvedl list Jerusalem Post. Několik jich proniklo do objektu a vhodili tam zápalné lahve. Palestinská policie vyhnala paliče palbou do vzduchu a jala se je pronásledovat. Také pomohla uhasit oheň.

Izraelská armáda oznámila, že se bude podílet na opravě památky, která byla ohněm vážně poškozena. Dodala, že bude pracovat na zjištění identity žhářů, protože incident považuje za vážný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety Palestinců s izraelskou policií v BetléměVideo: Reuters

Šéf strany Jisrael Bejtenu (Izrael je náš domov)  Avigdor Lieberman útok odsoudil: „Toto žhářství ukazuje, že okupace palestinské samosprávy se neliší od Islámského státu.”

Dodal, že Palestinci byli obluzeni lžemi předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Abbás ve středu řekl, že Izraelci popravují chladnokrevně palestinské děti. Obětí měl být třináctiletý chlapec, ten se ale ze zranění, která utrpěl v pondělí při útoku nožem v Jeruzalémě, zotavuje v nemocnici. Izraelské servery ve čtvrtek zveřejnily záběry Ahmada Manasry na nemocničním lůžku. Lékaři jeho stav popsali jako středně těžký.

Foto: Dusan Vranic, ČTK/AP

Izraelští policisté zasahují při jednom z palestinských útoků

Hamás vyzval v rámci dne hněvu k „pátečním konfrontacím“ s izraelskými obrannými silami na Západním břehu Jordánu. Kvůli tomu izraelské úřady zakázaly vstup na Chrámovou horu mužům pod 40 let.

Sejde se Rada bezpečnosti

Na pátek večer bylo kvůli násilí v Izraeli svoláno mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Požádalo o ně Jordánsko. Podle zdrojů Reuters se dnes nečeká žádná rezoluce, není ale vyloučeno, že RB OSN přijme prohlášení, kterým obě strany vyzve k uklidnění situace.

Násilí mezi Izraelci a Palestinci si za dva týdny vyžádalo 39 obětí, z toho osm Izraelců.

Kvůli nepokojům je izraelský premiér Benjamin Netanjahu ochoten se sejít s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Ve čtvrtečním telefonátu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym slíbil, že se pokusí situaci zklidnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám