Hlavní obsah

Izrael zpřísňuje po útocích bezpečnostní opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský bezpečnostní kabinet ve středu ráno rozhodl o zpřísnění bezpečnostních opatření v Jeruzalémě i ve zbytku Izraele. Vláda tak reaguje na násilnosti, při nichž od začátku října přišlo o život nejméně osm Izraelců a tři desítky Palestinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zpřísněná bezpečnostní opatření v ulicích JeruzalémaVideo: Reuters

 
Článek

Policie dostala právo uzavřít problematické části hlavního města, policejní jednotky posílí armáda a k ochraně veřejné dopravy ve městě bude povoláno 300 strážců.

Desetičlenný bezpečnostní kabinet jednal s jednou přestávkou od úterního odpoledne do středečních časných hodin. Byl svolán mimořádně, když Palestinci v úterý v Jeruzalémě a dalším městě rozpoutali nové útoky na Izraelce. Tři při nich zemřeli a 20 bylo zraněno. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu pak izraelští policisté v Jeruzalémě zlikvidovali další pokus o útok. Palestince, který nereagoval na výzvy, aby zastavil, zastřelili. Následně u něj našli nůž.

Pořádně zaplatí, hrozí Netanjahu

Ministři se měli znovu sejít odpoledne, aby hledali řešení k uklidnění situace. Chtějí se dohodnout na trestech za podněcování k násilnostem.

Prozatím se shodli na tom, že na silnicích vedoucích do palestinských čtvrtí východního Jeruzaléma mají být postaveny hlídky. Doprava nebude zastavena, ale podezřelé automobily budou kontrolovány.

Vláda také zostřila opatření proti lidem usvědčeným v minulosti z terorismu. Postihne i jejich rodiny, protože jejich domy budou demolovány bez možnosti je obnovit. Izraelským Arabům z východního Jeruzaléma, kteří se zapojí do útoků, nebude obnoveno právo k pobytu.

Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael využije všech prostředků k tomu, aby obnovil klid. „S vrahy a jejich pomocníky se nehodláme dohodnout. Pořádně zaplatí. Všem, kdo se nám pokusí škodit, bude useknuta ruka,” řekl se symbolickým odkazem na dávnou tvrdou arabskou praxi.

Zároveň vyzval palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, aby zastavil podněcování k násilí zaměřenému na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Tam začaly střety, když se Palestinci snažili bránit Židům vystupovat na prostranství u mešit, jež na hoře stojí. Ve starověku tam býval židovský chrám, který v roce 70 n. l. zbořili Římané. Židé tam mohou chodit, ne se modlit. Netanjahu opakuje, že na tom nehodlá nic měnit, avšak mezi Palestinci se šíří fámy, že vláda chce režim rozšířit také na modlení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám