Hlavní obsah

Putin se pustil do USA, neposkytly mu seznam cílů v Sýrii

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý pustil do Spojených států, které s Ruskem nedostatečně spolupracují při řešení konfliktu v Sýrii. Neposkytly mu údajně ani seznam cílů, ani seznam objektů, na které se nemá útočit.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace, Reuters

Záběr z útoku ruského letectva u syrského města Rakka

Článek

„Požádali jsme, aby nám dali ty cíle, které považují za stoprocentně teroristické. Odpověď zněla ne, nebyli jsme na to připraveni. To není žádný vtip, nic jsem si nevymyslel, je to přesně tak. Nedávno jsme Američanům navrhli: dejte nám tedy objekty, na které nemáme útočit, a taky žádná odpověď. Mně se zdá, že někteří naši partneři mají v hlavě zmatek,” citovala agentura TASS z Putinova vystoupení na investičním fóru v Moskvě.

„Jak můžeme spolupracovat? Ptám se sám sebe, o co jim jde?” dodal ruský prezident a ujistil, že Rusko neusiluje o vedoucí postavení v této blízkovýchodní zemi: „Nechci teď s nikým polemizovat, ale chci říci, že neusilujeme o nějaké vedení v Sýrii. V Sýrii může být jen jeden vůdce a tím je syrský lid.”

Ruský prezident rovněž poznamenal, že západní partneři nechápou, co se v Sýrii opravdu děje, a nemají jasno, čeho vlastně chtějí v této zemi dosáhnout.

Rusko kritizuje vyzbrojování opozice

Šéf Kremlu mimo jiné kritizoval shazování munice na padácích Syrské svobodné armádě, která usiluje o sesazení prezidenta Bašára Asada. Podle něj totiž není žádná záruka, že se tato munice nedostane do rukou teroristů.

Na to si stěžoval v rozhovoru pro televizi NTV i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něhož USA dodaly tzv. „umírněné syrské opozici 50 tun munice. „Chci být upřímný, sotva máme nějaké pochybnosti, že minimálně značná část těchto zbraní padne do rukou teroristů.“

Podle televize Fox New bylo shozeno 112 kontejnerů z letadel USAF C-17. Většinou šlo o munici do pušek M-6 a AK-47 a granáty.

 Počet ruských náletů stoupá

Rusko v úterý uvedlo podle webu RT, že radikálové z „Islámského státu“, kterýmžto označením častuje většinu vzbouřeneckých skupiny, přišly při ruských náletech o většinu munice, vybavení i těžkých vozidel. Během posledních 24 hodiny podnikla ruská letadla 88 akcí, při nichž útočila na 86 cílů v provinciích Rakka, Hamá, Idlíb, Latakíja a Haláb, většinu šlo opět o sklady munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám