Hlavní obsah

Abú Azrael se vrací na scénu, vyhrožuje rozdrcením Saúdské Arábie

Novinky, jky

Napsalo se o něm už mnohé. Irácký šíitský bojovník proti Islámskému státu, který má kolem své osoby mohutnou auru propagandy, chce nyní ztrestat Saúdskou Arábii za její činy v Jemenu. Abú Azrael, což znamená otec archanděla smrti, si tak nabírá k Islámskému státu další obrovské sousto.

BEZ KOMENTÁŘE: Abú Azrael pohrozil Saúdské Arábii

 
Článek

Na nedávno zveřejněném videu Abú Azrael vyhrožuje potrestáním ropou oplývajícího království za brutální válku vedenou v Jemenu proti povstalecké skupině zajdíjských šíitů Ansar Alláh. Tu Saúdská Arábie označuje za teroristickou a od března vůči ní podniká rázné vojenské kroky.

Abú Azrael, vlastním jménem Ajúb Fálih ar-Rubaj’í, hrozil Rijádu obklopen několika členy zmíněné povstalecké skupiny.

„Sdělujeme Saúdské Arábii, že si pro vás z Jemenu či odkudkoliv půjdeme. Nezáleží na tom odkud,” uvedl řízný bojovník, který je mnohými považován za hlavu irácké šíitské milice Katá’íb al-Imám Alí (Brigáda imáma Alího), která má být štědře podporována Íránem.

Na prach!

Skupina rebelů vzdorující Saúdům patří stejně jako Abú Azrael k šíitské větvi islámu a obývá sever Jemenu. Podle všeho by měli být spojenci Íránu a tím pádem i regionálním rivalem Saúdské Arábie, která je převážně sunnitská.

Video zakončil svým typickým provoláním „Illa Tahin!”. Překlad by zněl „do mouky”, avšak význam výkřiku je, že rozdrtí své nepřátele - promění je v prach.

První profily Abú Azraela se začaly na internetu objevovat ve druhé polovině roku 2014. Obvykle na nich byl zachycen, jak bojuje či vykonává zajímavé činnosti.

Šampión v taekwondu

Podle státní íránské televize Al-Alam, která vysílá jen v arabštině, je Abú Azrael mimo jiné také šampiónem v taekwondu. Právě tato televize přišla s tím, že do začátku bojů pracoval jako učitel – podobně jako mnohé jiné informace o jeho osobě ani tuto nelze důvěryhodně ověřit. A je to právě kombinace jeho obyčejného původu a údajných extrémních bojových schopností, která je na první pohled tak zajímavá a líbivá.

Jedno je však jisté – holohlavý golem s výraznou bradkou se objevuje na většině fotek se zářivým americkým úsměvem. Sám o sobě tvrdí, že bojoval proti IS už na šesti místech, avšak jeho válečné zkušenosti sahají mnohem hlouběji do historie, než trvá současný konflikt.

IS ukazuje jinou tvář

Sám ar-Rubaj’í řekl agentuře AFP, že byl dříve součástí šíitské polovojenské organizace známé jako Mahdího armáda. Právě muži z této milice aktivně bojovali proti americkým jednotkám v Iráku. Bojoval prý také nedaleko Damašku proti syrským rebelům, kteří se snažili sesadit tamního prezidenta Bašára Asada.

„Jsem otec pěti dětí. Můžete mě běžně vídat, jak vozím své děti do školy. Jsem mírumilovný člověk. Ale jim (IS) ukazuji svou jinou tvář,“ uvedl ar-Rubaj’í pro AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Abú Azrael

Význam jména Azrael

Azrael je jméno postavy, která je v islámu ztotožňována s „Andělem smrti“, ačkoliv se toto jméno (v arabštině správně Azrá’íl) v Koránu nevyskytuje. Pochází pravděpodobně z židovské mystické tradice, v níž se objevuje anděl jménem Azríel (Bůh je má pomoc). Kabalistická kniha Zohar jej vykresluje pozitivně jako bytost, která pomáhá duším zbožných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám