Hlavní obsah

Teroristé a jejich oběti končí v jeruzalémské nemocnici vedle sebe

Jeruzalém

Z Jeruzaléma v posledních týdnech přicházejí zprávy o stále dalším a dalším násilí. Jeho oběti i útočníci se často ocitají v těsné blízkosti na největší pohotovosti města, v nemocnici Hadassa. Její politikou je postarat se o všechny, bez rozdílu. Příbuzní obětí ale na chodbách nezřídka narazí na viníky, což mnohdy vede ke konfliktům.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Záchranáři odnášejí jednoho ze zraněných po teroristickém útoku v Jeruzalémě.

Článek

"Máme nejrůznější pacienty a léčíme je všechny bez ohledu na to, kdo jsou. Je to neskutečné, ale tak to u nás chodí. Žijí tu společně Arabové a Židé, nakupují v obchodech těch druhých a pracují v podnicích těch druhých, takže spolu také leží v téhle nemocnici," řekl agentuře AP jeden z místních lékařů Daniel Weiss.

Stejného názoru je i jeho arabský kolega Ahmad Íd. V pondělí operoval třináctiletého židovského chlapce pobodaného ve východním Jeruzalémě a zachránil mu život. Když ho dovezli do nemocnice, neměl už téměř hmatatelný puls, protože ztratil mnoho krve.

"Je to pro nás rutina. Ovlivňuje nás to, co se děje v zemi, ale medicínu to ovlivnit nesmí. Hadassa je mimořádné místo," vysvětluje Íd.

Zahalené muslimky vedle mužů v jarmulkách

Po chodbách nemocnice v Hadasse kolem sebe kráčejí zahalené muslimky, ortodoxní Židovky i muži v kipách. Tato blízkost ale není příjemná všem. Na jednom z lůžek leží Odel Bennettová, jejíhož manžela ubodal 3. října Palestinec a ji zranil stejně jako jejich dvouletého syna. Než ho zastřelili, zabil ještě jiného Izraelce.

Dvaadvacetiletá Bennettová nedokáže zapomenout na to, že když ležela na dlažbě a prosila o pomoc, arabští obchodníci se smáli a doporučovali jí, aby raději zemřela. Z těla jí přitom trčel zabodnutý nůž.

Když se Bennettová dozvěděla, že o několik pokojů dál od ní leží palestinská žena, která pobodala ve Starém městě jiného Izraelce, začala se třást a prožívat návaly úzkosti.

"Je to hrozně tvrdé umístit oběť poblíž člověka, který se snažil zabít. Nemocnice je přijmout musí, ale nevím, proč je neléčí ve věznici," řekla žena, jež se zotavuje z 11 bodných ran.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dvojice útočníků zabila v jeruzalémském autobuse dva lidi, dalších 16 pobodala

Její matka si nebrala servítky a požádala, aby osmnáctiletou Palestinku umístili na jiné oddělení. Nemocnice nakonec ustoupila, ženu převezla a po doléčení předala policii. "Naše rodina trpí, ztratili jsme bližního po teroristickém útoku. Je to strašné. Ona (atentátnice) nemá právo na život a oni ji dají sem," sdělila třesoucí se matka.

Od začátku října bylo při útocích zabito sedm Izraelců a 11 palestinských útočníků. Dalších 16 jich zemřelo při zásazích izraelské policie.

Hadassa má velké úrazové oddělení a je většinou první adresou, kam směřují sanitky se zraněnými. Zdravotní sestra Dvora Kiršenbaumová z pohotovosti říká, že tam často oběť skončí doslova vedle atentátníka. "Zvolili jsme si tuto profesi, odkládáme stranou osobní názor a zacházíme s nimi profesionálně," říká.

Ke sporům dochází, nemocnice ale neustoupí

Na jednom oddělení leží i jednatřicetiletá Palestinka, která odpálila nálož v autě. Zranila policistu a sama je ve vážném stavu. Podle policie před odpálením výbušniny volala 'Bůh je veliký' a měla u sebe dopisy, v nichž se o útočnících hovoří jako o mučednících. Její příbuzní to popírají a švagr prohlásil, že to vše byla nehoda a jeho příbuzná je nevinná. "Jsme řádná rodina, která se o politiku nestará," řekl.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Místo jednoho z teroristických útoků

"Pocházejí všichni teroristé z dobrých rodin? Učíte své děti vraždit!" opáčila rychle Izraelka Linor Levyová, která si poblíž vyslechla rozhovor. Jejich spor musela ukončit policie, která pak vypoklonkovala novináře AP z budovy. Levyová ale pokračovala i venku. "Je tam můj otec, a místo aby ho léčili, pečují o teroristy. Ti lidé na nás útočí a my je léčíme. Postarali by se oni o nás? Chováme se moc milosrdně," řekla.

Mluvčí nemocnice Barbara Soferová řekla, že navzdory podobným roztržkám Hadassa neustoupí od principu, jímž se řídí od svého založení a který z ní dělá unikátní zařízení. "Jsme ostrovem míru a zdravého rozumu. U nás je po konfliktu. Spory do nemocnice pronikají, ale nedovolíme, aby přehlušily naše etické principy," řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám