Hlavní obsah

Na ruské velvyslanectví v Damašku zaútočili s granáty

Aktualizováno

Ruské velvyslanectví v syrské metropoli Damašku zasáhly v úterý dva granáty. Stalo se to ve chvíli, kdy se před budovou shromáždili stoupenci ruských úderů na Sýrii. Zatím není jasné, zda si útok vyžádal oběti, a nejsou známé počty zraněných, uvedla agentura Ria Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Ruské velvyslanectví v Damašku

Článek

Velvyslanectví je v centru Damašku a po útoku zavládla na místě panika. První granát zasáhl budovu, z níž začal stoupat kouř. Když lidé začali prchat, ozval se druhý výbuch. K útoku se nikdo nepřihlásil, podle agentury AP ho měli provést povstalci, kteří kontrolují několik damašských předměstí, na ruské velvyslanectví útočili už v minulosti.

Rusko poslalo do Sýrie bojová letadla, vojenskou techniku i vojáky a 30. září vstoupilo do bojů. Moskva tvrdí, že Rusové útočí na teroristy z Islámského státu, avšak nálety se soustřeďují na lokality v západní Sýrii, kde IS téměř nepůsobí. Snaží se vytvořit příhodné podmínky pro syrskou armádu a její spojence tak, aby mohl Damašek zabezpečit velká města na západě a také provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů.

Ze Sýrie je dnes hlášen také incident, při němž dopadly rakety vypálené ze Sýrie na Izraelem kontrolovanou část Golanských výšin. Nezpůsobily žádné škody, ale izraelská armáda pak začala ostřelovat pozice syrské armády u hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám