Hlavní obsah

Egyptský soud zprostil viny syny bývalého diktátora Husního Mubaraka

– Káhira

Egyptský soud nařídil propuštění synů bývalého prezidenta Husního Mubaraka z vězení. Trest za zpronevěru státních prostředků si odpykali a na výsledek odvolání v případu dalších korupčních kauz budou moci Gamál a Alá Mubarakovi čekat na svobodě, napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Husní Mubarak má v zemi pyramid stále své příznivce.

Článek

Synům dlouholetého autoritářského vládce Egypta soud letos v květnu uložil tříletý trest vězení za zpronevěru státních peněz a korupci. Peníze určené na opravu prezidentských paláců údajně spolu s otcem využili na úpravy svých soukromých sídel. Škodu úřady vyčíslily na 125 miliónů egyptských liber (380 miliónů Kč).

Káhirský soud nicméně uznal námitku obhajoby Mubarakových synů, že si část tříletého trestu odpykali již při pobytu ve vyšetřovací vazbě.

Poprvé se Gamál a Alá Mubarakovi za mříže dostali už v dubnu 2011, dva měsíce po pádu svého otce Husního po nepokojích v rámci takzvaného arabského jara. Později se sice dostali na svobodu, letos v květnu je ale opakovaný soud spolu s otcem poslal na tři roky do vězení.

Mubarak zůstává ve vojenské nemocnici

Nyní 87letý prezident Mubarak zůstává už více než dva roky v péči lékařů ve vojenské nemocnici.

Po jeho pádu si Egypťané do čela země zvolili islamistického prezidenta Muhammada Mursího. V roce 2013 ho ale svrhla armáda a do čela Egypta se postavil bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Reklama

Výběr článků

Načítám