Hlavní obsah

Syrské vládní jednotky podporované ruskými letadly postupují

Londýn/Damašek

Syrská armáda a její spojenci bojující proti povstalcům postoupili a obsadili jižní část města Kafr Nabúda v provincii Hamá. Oznámila to v pondělí syrská exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. Ruské letectvo zesílilo své aktivity a během posledních 24 hodin podniklo 64 náletů.

Foto: ČTK/AP

Suchoj Su-34 shazuje bombu na Sýrii

Článek

Podle SOHR se milicím libanonského Hizballáhu podařilo obsadit jižní část města Kafr Nabúda. O život přitom zřejmě přišlo několik desítek povstalců. „Jsou to nejtvrdší boje na severu Hamá od začátku společných operací armády a Ruska,” sdělil ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Dobytím Kafr Nabúdy se vládní jednotky dostávají blíž ke klíčové dálnici, jež spojuje velká města na západě. „Je to strategické město,” řekl Abdar Rahmán. Vládní jednotky v provincii postupují i u vesnice Kafr Zita.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Rebely opuštěná ulice v syrském města Kafr Nabúda

Už v neděli armáda ovládla část města Taman´a v provincii Idlíb, kde v pondělí pokračují podle státní tiskové agentury SANA boje se vzbouřenci z uskupení Džaíš al-Fatah, jehož součástí je i Fronta an- Nusra napojená na Al Káidu. Potvrzena byla smrt jednoho z vůdců Džaíš al-Fatahu Abdula Hakíma Asada.

Na jižním okraji provincie Idlíb dobyla armáda podle SANA vesnici Mastúma a zabila osmnáct vzbouřenců.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

Aktivní vzdušné síly

Ruské letectvo během posledních 24 hodin podniklo 64 náletů, při nichž bylo zničeno 53 postavení teroristů, sedm skladů a čtyři výcvikové tábory a velitelství. Přímý zásah naváděnou bombou KAB 500 vedl ke zničení velitelství u Salmy v provincii Latakíja. Zlikvidováno při útoku bylo také pět automobilů s protiletadlovými dvojčaty ráže 23 mm.

Syrské letectvo bombardovalo vozidla vzbouřenců v oblastech provincie Homsu a u Palmýry a v Halabu zničilo vozidla Islámského státu.

Foto: Reuters

Záběr z útočícího ruského letounu nad Sýrií

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí prohlásil, že Moskva svou pokračující podporou syrského prezidenta Bašára Asada syrskou krizi prodlužuje. Podle něj Rusko nejedná konstruktivně. Britský ministr zahraničí Philip Hammond prohlásil, že Asad nesmí zůstat prezidentem, avšak o tom, kdy odstoupí, prý je možné jednat.

Nová koalice posiluje

Kurdské milice YPG se v pondělí připojily k širší koalici arabských povstalců nazvané Demokratické síly Sýrie. Jejich součástí je většina oddílů Syrské svobodné armády. Připojení YPG ke koalici by mohlo uklidnit Turecko, které sledovalo vojenské úspěchy syrských Kurdů se znepokojením a interpretovalo je jako pokus rozšířit kurdské oblasti podél turecké hranice. V nové koalici bojují také oddíly asyrských křesťanů.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Vzbouřenci míří na pozice u Kafr Nabúdy

„Protože jde o demokratické a sekulární síly, doufáme, že se nám dostane podpory od koalice vedené USA. Prvním úkolem je bojovat proti IS, protože to je nepřítel číslo jedna, ale chceme také v budoucnu vybudovat demokratickou Sýrii,” sdělil Násir Hadž Mansúr z kurdské správy severu Sýrie.

Pentagon minulý týden oznámil, že nebude dále poskytovat výcvik vybraným lidem pro boj proti IS v Sýrii, ale rozšíří svou pomoc na skupiny, které už v Sýrii bojují. Podle všeho tak ustoupil od podmínky, že se tito lidé zapojí výhradně do bojů proti radikálům, a ne proti Asadovi. Výcvik a vybavení už syrské opozici poskytuje od loňska americká tajná služba CIA, která si omezení na boj proti IS nevyhradila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám