Hlavní obsah

Stáli jsme po kotníky v krvi a volali o pomoc, popsali lidé útoky v Ankaře

– Ankara

Přeživší postupně popisují sobotní dvojitý atentát proti manifestaci poblíž nádraží v Ankaře, kde zemřelo podle oficiálních údajů 97 lidí. Z 250 zraněných je 60 pořád v kritickém stavu. Úřad premiéra Ahmeta Davutoglua v pondělí potvrdil, že útočili sebevražední atentátnici. Ti, kteří přežili, vypověděli, jak mezi kusy těl po kotníky v krvi čekali na pomoc, která dorazila pozdě.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turek truchlí nad oběťmi na místě atentátu.

Článek

„Ta exploze byla tak mohutná, že se třásla země. Scéna potom je nepopsatelná. Stáli jsme po kotníky v krvi. Viděl jsem mrtvé tělo malé holčičky. Jen tam bezvládně leželo,” řekl anglojazyčnému listu BGN News čelný představitel prokurdské opoziční Lidové demokratické strany (HDP) Ertugrul Kürkçü. Právě příznivci této strany, kteří před nádražím čekali na začátek mírového pochodu svolaného levicovými organizacemi, zřejmě tvoří většinu obětí.

„Druhá exploze přišla ještě dřív, než jsme se stačili vzpamatovat z té první. Lidé křičeli, utíkali na všechny strany a lehali si na zem... Když jsme konečně vstali, viděli jsme všude kolem sebe zbytky lidských těl... Tam, kde došlo k výbuchu, ležely mrtvoly jedna na druhé,” uvedl novinář deníku Hürriyet Faruk Bildirici, který měl o pochodu poukazujícím na rostoucí násilí mezi armádou a kurdskými separatisty psát reportáž. Dodal, že první sanitky přijely až půlhodinu po explozích.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Tranpsarent s nápisem Mír teď hned na místě atentátu v Ankaře

Třiadvacetiletý účastník manifestace Serdar Cil řekl BBC: „Nastala první exploze. Po pár sekundách následovala druhá. Všiml jsem si, že před námi leží kusy těl. Byla to nejhorší scéna, kterou jsem kdy viděl.” Přesto se na místo znovu vrátil během pietního mítinku: „Vrátil jsem se, protože nechci ve zbytku života zapomenout, co se tu stalo.“

„Byly to dva silné výbuchy hned po sobě. Před námi na zem spadla kuličková ložiska. I kdyby to byl sebevražedný útok, fakt, že tam byla kuličková ložiska, naznačuje, že to někdo dobře připravil a chtěl posílit ničivou sílu,” uvedl další z účastníků sobotní akce a představitel Lidové republikánské strany (CHP) Musa Çam.

Policie na demonstraci chyběla

Řada svědků upozornila na to, že policie akci v Ankaře téměř nesledovala, což je podle nich výjimečné. „Většinou policie autobusy s účastníky demonstrací staví a pečlivě kontroluje. Tentokrát to tak nebylo... Vystoupili jsme a policisté nebyli ani venku,” popsala jedna žena anonymně své zážitky listu Bügün.

Foto: Reuters

Policejní expert na místě atentátu v Ankaře

O možném selhání policie hovořil pro deník Meydan i bývalý pracovník rozvědky Cevat Öneş, podle nějž byla vzhledem k neexistenci bezpečnostních prohlídek porušena pravidla.

Vedení strany HDP už obvinilo vládu, že za atentátem buď stála, anebo o něm věděla. Ta to odmítla. [celá zpráva]

Sebevražedný atentát

Útok podnikli dva sebevražední atentátníci, potvrdil v pondělí úřad premiéra Ahmeta Davutoglua, který o víkendu řekl, že za nimi nejspíše stojí buď Islámský stát, kurdští separatisté ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), nebo některá z krajně levicových organizací. Policie se ale soustředí zejména na IS, protože atentát se podobá červencovému útoku na kurdské a levicové aktivisty ve městě Suruç u hranice se Sýrií. K němu se přihlásil právě IS. [celá zpráva]

Foto: Tumay Berkin, Reuters

Lidé pomáhají zraněné ženě po atentátu v Ankaře

Jeden z účastníků pochodu možná viděl pozdějšího útočníka. „Viděl jsem muže oblečeného v černém, byl ve středním věku, měl vousy a šel velice rychle. Měl batoh a ještě kufr na kolečkách. Říkal jsem mu, že nemůže projít, ale odpověděl jen 'nádraží' a šel dál,” řekl BGN News Abdulselam Altun.

Akce se zúčastnili většinou pokojní demonstranti, zejména mladí studenti. Jednou z obětí ale byla i 70letá Meryem Bulutová, která je členkou skupiny Sobotní matky. Ta upozorňuje od devadesátých let na zmizelé syny během potlačování kurdských povstalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuchy v Ankaře zabily nejméně 86 lidí

Dva výbuchy v hlavním městě Turecka Ankaře v sobotu zabily nejméně 86 lidí, uvedl v nové bilanci turecký ministr zdravotnictví. Další jsou ve vážném stavu....

Výběr článků

Načítám