Hlavní obsah

Turecko zaútočilo na Kurdy, i když nabídli příměří. Atentát v Ankaře se připisuje IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko podniklo v neděli několik útoků na pozice separatistické Turecké strany pracujících PKK na jihovýchodě země i v iráckém Kurdistánu, uvedla v pondělí BBC. Útok podnikla den po sobotním sebevražedném atentátu, který si vyžádal nejméně 97 obětí. Pachatelé přitom nejsou známí, předpokládá se, že za ním stál spíše Islámský stát (IS) než PKK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdové se střetli s policií na demonstraciVideo: Reuters

 
Článek

Zasaženy a zničeny byly podle turecké armády pozice PKK v oblastech Metina a Zap na severu Iráku. Už v sobotu turecké letectvo zaútočilo na pozice PKK v provincii Diyarbakir, přičemž údajně zemřelo 49 lidí.

Sobotní nabídku PKK na příměří vláda odmítla. „Příměří PKK pro nás nic neznamená. Operace bude pokračovat bez přestávky,“ uvedl nejmenovaný bezpečnostní činitel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Umit Bektas, Reuters

Pietní akt za oběti atentátu v Ankaře

Turecko podniklo útoky v době, kdy vyhlásilo smutek za oběti ankarského atentátu na levicovou manifestaci, jejíž původci zatím nejsou známí. [celá zpráva]

Bezpečnostní orgány vzhledem ke způsobu provedení atentátu a jeho terči předpokládají, že za ním stál Islámský stát. „Všechno naznačuje, že útok podnikl IS,“ řekl BBC jeden z nejmenovaných bezpečnostních zdrojů. [celá zpráva]

Obětí je podle opozice 128

Opozice se podivuje, jak je možné v policejním státě, jakým je Turecko, spáchat tak velký atentát. Naznačuje, že vláda v něm měla prsty, nebo o něm přinejmenším věděla.

„Stát, který má informace i o tom, kudy letí pták, a ví o každém mávnutí jeho křídel, není schopen zabránit masakru v centru Ankary?“ ptá se Selahattin Demirtas, předseda opoziční strany HDP. Ta se podílela i na pořádání sobotní manifestace.

Dodal, že podle zdrojů HDP je počet obětí vyšší, než se uvádí, zmínil jich 128. Vláda obvinění ihned odmítla. [celá zpráva]

Na místě nebyli policisté

Novinář deníku Hürriyet Faruk Bildirici, který měl o pochodu poukazujícím na rostoucí násilí mezi armádou a kurdskými separatisty psát reportáž, upozornil na to, že na místě nebyli téměř žádní policisté, kteří by dohlíželi na bezpečnost. Po explozích prý přijely první sanitky asi po půl hodině, policejní posily dorazily teprve po zdravotnících.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Turecká policie rozhání demonstraci v Diyarbakiru.

V Turecku je po atentátu vyhlášen třídenní smutek. V neděli ale bezpečnostní síly rozehnaly v Diyarbakiru na jihovýchodě země protestní pochod po atentátu.

K napětí v Turecku přispívá i blížící se termín listopadových předčasných voleb, protože po řádných volbách se nepodařilo sestavit vládu. Dosud vládnoucí islamistická strana AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nezískala nadpoloviční většinu a do parlamentu se dostala prokurdská HDP. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám