Hlavní obsah

Syrští povstalci dostali zásilku jedné z nejvyspělejších protitankových zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povstalci ze Svobodné syrské armády (FSA) dostali ze Saúdské Arábie dodávku stovek protitankových střel TOW. Tato americká zbraň patří k nejúčinnějším naváděným střelám dlouhého dosahu určeným k ničení obrněných vozidel. Svobodná syrská armáda v poslední době ustupuje před ofenzívou syrské armády podporované ruskými nálety. Tlačí na ni také konkurenční povstalecké skupiny včetně Islámského státu.

Syrští rebelové útočí protitankovou řízenou střelou TOW na armádní tank. Archivní záběry

 
Článek

FSA měla dostat celkem pět set střel TOW. Zpravodaji BBC Franku Gardnerovi to potvrdil nejmenovaný saúdský představitel.

„Nová dodávka 500 protitankových střel TOW doručena tento týden povstalcům ze Svobodné syrské armády,” uvedl Gardner na Twitteru.

Zásilka výrazně nedokáže změnit poměr sil na syrském bojišti, může ale pomoci FSA účinně likvidovat tanky, které proti nim v posledních dnech nasadila v ofenzivě syrská armáda.

Saúdský představitel: Nová dodávka 500 protitankových střel TOW doručena tento týden povstalcům ze Svobodné syrské armády

„Pět set střel TOW není zanedbatelné číslo,” řekl serveru Business Insider armádní expert Jeffrey White z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku.

„Není to revoluční událost, ale oslabí to postup vládních obrněných jednotek, takže bude pro režim (prezidenta Bašára Asada) obtížnější provádět ofenzívu,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ofenzíva syrských vládních jednotek v provincii HamáVideo: Reuters

Jednou z hlavních výhod střel TOW je to, že se dají na rozdíl od klasických ručních protitankových raket použít na poměrně velkou vzdálenost. První verzi této zbraně Američané zavedli do výzbroje v roce 1970. Poslední modely jsou vybavené tzv. tandemovou hlavicí. Její první část prorazí pancéřovou stěnu a druhá část hlavice pak exploduje až za stěnou.

Reakce na ruské nálety

Syrské vládní jednotky s podporou ruských náletů v posledních dnech úspěšně útočí na pozice povstalců z FSA a dalších skupin v provincii Hamá na západě země. Podle exilové syrské organizace SOHR ale rebelové právě s pomocí TOW raket a dalších naváděných střel zničili 15 vozidel a tanků.

Podle BBC Saúdská Arábie novými dodávkami zbraní syrským povstalcům odpovídá na leteckou podporu Asadově vládě ze strany Moskvy. Zásilky prý nemíří do rukou bojovníků Islámského státu nebo Fronty an-Nusra, která je syrskou pobočkou al-Káidy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské letecké útoky v Sýrii (bez zvuku)Video: Reuters

Nejmenovaný saúdský představitel podle BBC nevyloučil ani dodávky raket země-vzduch. Takové zásilky ale na Západě vyvolávají obavy. Střely by se totiž mohly dostat do rukou radikálů z IS, kteří by tak mohli sestřelovat letadla Američany vedené koalice.

Objevují se také hlasy, že ruská intervence v Sýrii může vyvolat podobný konflikt, jako byl ten z osmdesátých let v Afghánistánu, kde proti Sovětskému svazu bojovali mezinárodní povstalecké skupiny podporované USA, Saúdskou Arábií a dalšími zeměmi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám