Hlavní obsah

Požádejme Moskvu o nálety v Iráku, volají šíitští poslanci

Novinky,
Bagdád

Irák by si přál, aby Rusko hrálo větší roli v boji s Islámským státem než USA, řekl ve středu předseda branného výboru iráckého parlamentu Hákim Zámilí. Podle něj je možné, že Irák požádá, aby Rusko útočilo i na jeho území.

Foto: Dmitry Steshin, ČTK/AP

Ruský pilot Suchoje Su-30 kontroluje raketu vzduch-vzduch pod křídlem svého stroje.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že by mohl Bagdád Moskvu požádat o nálety na svém území během pár dnů či týdnů. „Možná budeme brzo nuceni požádat Rusko, aby zahájilo nálety v Iráku. Záleží to na jejich úspěších v Sýrii,” sdělil Zámilí.

O přání šíitských poslanců a velitelů šíitských milicí, aby Rusko útočilo i na oblasti pod kontrolou Islámského státu v Iráku, informoval už v úterý list The Wall Street Journal. V přání jsou šíitští poslanci, kteří mají většinu v iráckém parlamentu, jednotní a vyzývají premiéra Hajdara Abádího, aby o ruské nálety požádal. I předseda vlády by byl pro, pokud budou koordinovány se vzdušnou kampaní vedenou Američany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety v SýriiVideo: Reuters

„Uvítáme ruské nálety v Iráku, které by pomohly zasáhnout velitelství Islámského státu a cílily by na zásobovací trasy Islámského státu ze Sýrie a mířily na obchodní cesty pašeráků ropy,“ řekl mluvčí šíitských milicí Badr Moín Kadímí.

Rusko přitom tvrdí, že neplánuje vojenské akce v Iráku s tím, že o ně Bagdád nepožádal.

Komplikovanější než v Sýrii

Pro Rusko by akce v Iráku byla složitější než v Sýrii, protože tam jsou Američané mnohem aktivnější. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ale ve středu řekl, že Moskva by mohla přijmout americké návrhy na koordinaci operací nad Sýrií.

„Ruské ministerstvo obrany odpovědělo na žádosti Pentagonu a prostudovalo americké návrhy na koordinaci operací proti teroristické skupině Islámský stát na syrském území. Tyto návrhy mohou být přijaty. Upřesňujeme pouze některé technické detaily a dnes o nich budou jednat experti našeho ministerstva a Pentagonu,” prohlásil.

Ani pro Bagdád by nasazení Rusů nemuselo být výhrou, protože by Irák obracející se k Moskvě mohl ztratit silnou podporu USA. Kongres by nemusel souhlasit s rozsáhlou vojenskou pomocí, uvedl The Wall Street Journal.

Sektářské problémy

Abádí v úterý Američany zkritizoval, že jimi vedená koalice představuje jen malou podporu: „To neznamená, že malou podporu odmítám. Každá jednotlivá bomba je pro mne pomocí.“

Obrat k Moskvě by ale mohl vést k prohloubení sektářského napětí v zemi, které je v Iráku stále silné. Ostrakizace menšinové sunnity vehnala do rukou Islámského státu a malé zapojení sunnitských milicí do boje s radikály brání rychlejšímu postupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám