Hlavní obsah

Saúdští princové požadují sesazení „dementního“ krále

Právo, rm

Saúdskoarabská monarchie nejspíše čelí revoltě přímo uvnitř královského dvora – dva vysoce postavení princové v posledních týdnech oslovili dynastii ve třech otevřených dopisech, v nichž vyzvali k odstranění chřadnoucího krále i dvou korunních princů, kteří údajně využívají jeho snížené mentální kapacity.

Foto: Profimedia.cz

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz

Článek

Král Salmán bin Abd al-Azíz (79), jenž se trůnu ujal letos v lednu, podle nich trpí raným stadiem demence, čehož prý nejvíce ze všech prominentů zneužívá jeho vlastní syn, 30letý ministr obrany Muhammad bin Salmán.

„Není tajemstvím, že největším královým zdravotním problémem jsou jeho nedostatečné mentální kapacity,“ stojí ve druhém dopise, jehož autorem je vnuk zakladatele dynastie, princ Abd al-Azíz ibn Saúd (72).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kritizovaný ministr obrany byl jmenován v dubnu a současně se stal šéfem rady pro hospodářské a rozvojové otázky i de facto šéfem státní ropné firmy Aramco. Společně s ministrem vnitra Muhammadem bin Najífem (56) prý zneužívají královských pečetí a například o válce s Jemenem rozhodli svévolně bez konzultace s ostatními princi a ministry.

„Jak je možné, že jsme se pustili do nevypočitatelného vojenského dobrodružství? Jak je možné, že naše budoucnost visí na krocích nezralých a lehkomyslných vládců?“ ptají se v dopise princové-disidenti.

Nefetuje a není gambler

K posledními podobnému výbuchu nespokojenosti došlo v monarchii v roce 1964. Nakonec vedla k odstranění krále Saúda jeho mladším bratrem a pozdějším králem Fajsálem.

Princ Abd al-Azíz je údajně v rámci monarchie nejoblíbenější a těší se podle londýnských Timesů oblibě „80 procent královské rodiny“.

„Je totiž jeden z mála v dynastii, kdo nebere drogy, není gambler, není nevěrný a je zdravý a silný,“ sdělil listu nejmenovaný zdroj z Rijádu.

K nespokojenosti nepochybně přispělo masivní rozpouštění devizových rezerv kvůli válce s Jemenem i kvůli dopadům levné ropy na hospodářství – od začátku roku Rijád vydal navíc 73 miliard dolarů. Kritika monarchie zesílila i po tragédii v Mekce, kde minulý týden zahynulo přes tisíc poutníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám