Hlavní obsah

Američané vycvičili nového velitele syrských vzbouřenců. Okamžitě dezertoval

Americký program výcviku syrských vzbouřenců utrpěl další porážku. Rebelové vycvičení Spojenými státy ztratili spojení s jedním z velitelů skupiny 70 bojovníků, kteří po ukončení výcviku přešli v pondělí z Turecka do Sýrie. Podle zdrojů listu The Guardian zřejmě hned po návratu do Sýrie přeběhl na stranu Fronty an-Nusra, napojené na Al-Káidu, a předal jí zbraně.

Foto: Ammar Abdallah, Reuters

Radikálové z Fronty an-Nusra v Sýrii

Článek

Divize 30, ke které Američany vycvičení vojáci přísluší, uvedla, že případ vyšetřuje. S důstojníkem nemá kontakt. Dodala, že pokud je to pravda, předá důstojníka vojenskému tribunálu za zradu, protože zbraně patří syrskému lidu.

Zmizelý důstojník Anas Ibrahím Abú Zajíd uvedl na své facebookové stránce, že už není s Divizí 30, ale operuje samostatně v provincii Halab. Dodal, že nebude spolupracovat s mezinárodní koalicí, ale povede válku s Islámským státem a syrskou vládou sám. O spolupráci s An-Nusrou se nezmínil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abú Zajíd byl členem skupiny Harakat Hazm, kterou v břenu  loni rozprášila An-Nusra [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA a spojenci podnikli nálet na muniční továrnu IS u iráckého MosuluVideo: Reuters

Americká organizace SITE, která monitoruje internetové aktivity islámských radikálů, uvedla, že zdroje blízké Frontě an-Nusra informovaly od tom, že nově vycvičená skupina předala své zbraně, když byla zadržena. O zběhovi ale neinformovala.

Plán USA skončil debaklem

Na sociálních sítích se objevily záběry bojovníků An-Nusry se zbraněmi, o nichž tvrdí, že je zabavili vzbouřencům vycvičeným Američany.

Na první skupinu 54 syrských vzbouřenců hned po návratu zaútočila An-Nusra. Část z nich zabila, část zajala. [celá zpráva]

Aktivních je už jen pět jejích členů. [celá zpráva]

Program výcviku za 40 miliónů dolarů tak nesplnil očekávání, protože vycvičených vojáků je tak málo, že nemají na průběh konfliktu žádný vliv. Jako „američtí psi“ navíc čelí bezprecedentnímu počtu útoků, jimž nejsou schopni čelit. Má přitom jít o prověřené bojovníky, kteří nemají žádné vazby na islámské radikály a nikdy s nimi nespolupracovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám