Hlavní obsah

WSJ: Rusko buduje v Sýrii dvě nové základny

Washington

Rusko buduje severně od syrského přístavu Latákíja dvě nové vojenské základny. V úterý to napsal americký list The Wall Street Journal s odvoláním na nové satelitní snímky. Další rozšiřování ruské vojenské přítomnosti ve válkou zmítané zemi je podle něj jasně patrné.

Foto: ČTK/AP

Rusové mají podle Stratforu na základně v Latákíji i tanky.

Článek

Nové satelitní snímky společnosti IHS Jane's, které měli redaktoři The Wall Street Journal možnost prostudovat, přinášejí nové důkazy o rozšiřování ruské vojenské přítomnosti.

Na snímcích pořízených v polovině září je údajně severně od Latákíje vidět zbrojní sklad, základy nových budov a stany pro vojáky. Podle expertů Jane's to dokazuje, že Moskva hodlá své vojáky rozmístit na obou místech, severně i jižně od přístavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle analýzy The Wall Street Journal ruské vedení ukazuje málo ochoty ke spolupráci s USA v boji s Islámským státem (IS), přestože se objevují signály o jeho zájmu koordinovat postup.

„Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, má v Sýrii velké strategické zájmy. Pobřeží nabízí Rusku životně důležitý přístup ke Středozemnímu moři a asi sto kilometrů jižně od Latákíje má Rusko námořní základnu v přístavu Tartús,” napsal americký list.

Informace o aktivitách ruské armády v Sýrii byly v minulých dnech soustředěny spíš do zóny jižně od Latákíje, kam Moskva dopravila téměř třicítku bojových letounů. [celá zpráva]

Podle amerického tisku Rusové do Sýrie poslali rovněž tanky, baterie protivzdušné obrany, obrněné transportéry a mobilní obydlí pro 2000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám