Hlavní obsah

Sedět tam nebudou. Rusové mají v Sýrii desítky bojových letadel a přesouvají protiletadlový systém

Washington

Rusko vyslalo do Sýrie už 28 bojových letadel a k tomu zhruba 20 bitevních a transportních vrtulníků. Agentuře AFP to pod podmínkou anonymity řekli američtí představitelé. Podle ruského listu Kommersant působí v Sýrii 1700 ruských vojenských specialistů.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ruské bitevníky Suchoj Su-25

Článek

„Je tam 28 bojových letadel,“ uvedly americké zdroje. Rusko před časem nepřímo potvrdilo budování letecké základny v Latakíji na západě Sýrie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Američanů přesunuli Rusové do Sýrie 12 bojových Suchojů Su-24 a dalších 12 strojů Su-25. Letku doplňují čtyři přepadové stíhačky čtvrté generace Su-27.

Sedět tam nebudou

Pozorovatelé se domnívají, že takto rychlý přísun vyspělé techniky je předehrou pro zapojení do bojů. „Nebudou tam jen sedět a bránit svoje letiště nebo provincii Latakíja. Taková letadla naznačují, že Rusové v útočné roli uplatní svoji bojovou sílu i za hranicemi Latakíje,“ řekl washingtonský analytik Jeffrey White.

Na základně mají ještě být dvě desítky vrtulníků a bezpilotní stroje, které už provádějí průzkum. Satelitní snímky ukázaly, že v Latakíji mají Rusové i tanky a množství obrněných vozidel. [celá zpráva]

Na cestě je i protiletadlový systém

Zdroje v Rusku mezitím deníku Kommersant přiznaly, že v Sýrii působí 1700 vojenských specialistů a Moskva se do země chystá přesunout další techniku včetně raketového protiletadlového systému.

Proti zapojení Ruska do komplikovaného konfliktu v Sýrii se vymezuje americká vláda. Upozorňuje, že hrozí ještě větší destabilizace a násilnosti. [celá zpráva]

Moskva před časem vyzvala Washington, aby s ní znovu navázal vojenskou spolupráci, přerušenou kvůli záboru Krymu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov upozorňoval na možné nezamýšlené vojenské incidenty v Sýrii, kde vedou vzdušné údery USA a jejich spojenci. Podle agentury AFP spolu minulý pátek hovořili ministři obrany obou zemí Ashton Carter a Sergej Šojgu, čímž prakticky po roce a půl spolupráci znovu obnovili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám