Hlavní obsah

Svědectví dezertérů: Islámský stát je neislámský, brutalita děsila každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří opustili Islámský stát (IS), jsou stále ochotnější říkat, proč od extremistů utekli. Plyne to z výzkumu Mezinárodního centra pro studium radikalismu (ICSR). Podle něho z řad bojovníků IS odešly nebo to chtějí udělat stovky lidí. Promluvit jich bylo ochotných 58, přičemž dvě třetiny z nich letos.

Foto: Reuters

Příznivci IS záhy zjistili, že se nekonají jen vojenské přehlídky.

Článek

Podle studie ICSR je těch 58 jen zlomek zklamaných. Uvádí také, proč opustili řady radikálů. Nejvíce jich bylo znepokojeno brutalitou vůči jiným muslimům a neislámským chováním zahrnujícím i korupci. BBC jeden ze zběhů řekl, že „brutalita IS děsila každého“.

„Cokoli, co je v rozporu s jejich vírou, je zakázané. Každý, kdo následuje cokoli, co odmítli, je odpadlíkem a musí být zabit,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další si stěžovali na kvalitu života pod vládou IS: „To bylo typické u těch, kteří se ke skupině připojili z materiálních a sobeckých důvodů. Rychle zjistili, že nebudou mít nic z luxusního zboží a aut, jež jim slibovali.“

Obavy ze sebevražedných misí

Dva lidé uvedli, že zběhli, když zjistili, že mají být sebevražednými atentátníky. K jejich odchodu přispěla deziluze, uvedl pro CBS další rekrut ze Západu Ibrahim: „Mnoho lidí bylo při příchodu plných entusiasmu z toho, co viděli na webu. Ale nejsou to jen vojenské přehlídky a samá vítězství.“

„Zběhové poskytli unikátní pohled na život v Islámském státě,“ stojí ve zprávě, která ale uvádí, že výpovědi dezertérů mají ještě další aspekt. „Jejich příběhy mohou být použity jako potenciálně silný nástroj pro boj (s Islámským státem). Existence zběhů otřásá obrazem jednoty a odhodlanosti, kterou se snaží prezentovat.“

Spojené státy už vedou proti IS informační válku. Její součástí je i twitterový účet určený pro vzkazy namířené proti radikálům.

ICSR ale tvrdí, že vlády by měly víc přesvědčovat bývalé bojovníky, aby promluvili, například je zbavit hrozby stíhání za teroristické činy.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Uvádí, že mnoho zběhů se dopustilo zločinů a „jsou ochotni říci cokoli, co si myslí, že je uchrání od stíhání“. To se samozřejmě může týkat i získaných výpovědí. Podle ICSR jsou však jejich svědectví konzistentní a potvrzují je i další důkazy, takže jsou platné.

Reklama

Výběr článků

Načítám