Hlavní obsah

Írán umožnil inspektorům navštívit základnu Parčín

– Teherán

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano navštívil v neděli v Íránu vojenskou základnu Parčín, kde se podle některých západních expertů prováděl výzkum jaderných zbraní. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž MAAE neuvedla k návštěvě žádné podrobnosti. Monitorování Parčínu je součástí červencové dohody o íránském jaderném programu.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano (vlevo) s íránským prezidentem Hassanem Ruháním

Článek

Odborníci na jadernou bezpečnost minulý týden požádali MAEE o zveřejnění detailů o monitorování základny Parčín. Agentura oznámila, že pro Parčín musela s Teheránem vyjednat speciální ujednání a že jeho detaily nezveřejní, čímž si vysloužila kritiku v Izraeli i mezi odpůrci dohody v USA. [celá zpráva]

Behrúz Kamalvandi z Organizace pro atomovou energii v Íránu v neděli uvedl, že Amano navštívil „některé sporné části“ základny, aby získal potřebné informace. MAAE návštěvu potvrdila s tím, že ji Amano uskutečnil se šéfem svého oddělení pro bezpečnost Tero Varjorantou. Detaily o svých zjištěních však agentura nezveřejnila.

Panují podezření, že Íránci na základně prováděli hydrodynamické testy, kterými se zjišťuje reakce materiálu vystaveného velkému tlaku, jaký vzniká například při nukleární explozi. První podezření se objevilo v roce 2004. Inspekce v roce 2006 nic podezřelého nezjistila, ale v roce 2011 zaznamenala rozsáhlé zemní, demoliční a stavební práce. O rok později je Íránci do Parčínu nepustili.

Jaderné zbraně jsme nikdy nechtěli, tvrdí prezident 

Amano se v neděli rovněž sešel s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, který mu sdělil, že jeho země nikdy neusilovala o zisk jaderné zbraně. Prezident doufá, že jaderní inspektoři budou při kontrolách postupovat férově.

Dohoda, již s Íránem v červenci uzavřelo šest velmocí, zavazuje Írán k omezení jaderného programu. Pokud to splní, budou zrušeny mezinárodní sankce proti němu. Íránci mají podle Washingtonu s omezováním provozu začít 18. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám