Hlavní obsah

Sýrie nasadila nové zbraně z Ruska, útočila na Islámský stát

Damašek
Aktualizováno

Syrská armáda už začala používat novou výzbroj pro pozemní i letecké jednotky, kterou dostala v nedávné době z Ruska, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na syrský vojenský zdroj. Ten také tvrdí, že nová výzbroj je velmi přesná a účinná. Podle aktivistů syrské letectvo udeřilo razantně na hlavní město Islámského státu (IS) Rakka.

Foto: Reuters

Dým po náletu syrského letectva na město Duma ve východní Ghutě

Článek

„Byly dodány nové zbraně, nové typy zbraní. Syrská armáda byla vycvičena v používání těchto zbraní. Armáda už některé z těchto typů začala používat,“ řekl zdroj, aniž by upřesnil o jaké zbraně a munici šlo.

„Tyto zbraně jsou vysoce účinné a velmi přesné, přesně zasahují cíle,“ dodal ještě.

Prudké boje v celé Sýrii  

Podle syrských aktivistů zaútočilo syrské letectvo nezvykle intenzivně na radikály z Islámského státu (IS) ve městě Rakka, kde má IS hlavní stan, ale na něž útočí pravidelně také letadla mezinárodní koalice. Zdroje agentury Reuters napočítaly 12 náletů, při nichž údajně zahynulo mnoho radikálů.

Syrská státní tisková agentura SANA současně ve čtvrtek uvedla, že vládní vojska operují v několika oblastech, kde zabila teroristy a zničila jejich úkryty i sklady zbraní. Prudké střety proběhly v Halabu a jeho okolí, kde se syrští vojáci soustředili na útoky proti Islámskému státu a zničili několik jeho vozidel vybavených kulomety. Zaútočili však i na jednotku umírněných vzbouřenců podporovanou z Turecka. V Halabu zemřelo po útoku barelovou bombou 11 lidí.

Foto: Reuters

Syřanka si prohlíží škoda po náletu na předměstí Halabu

V provincii Idlíb podniklo syrské letectvo nálet na kolonu vozidel převážejících zbraně a munici pro skupinu Džaíš Fatah.

Spolu s libanonskými milicemi upevnily vládní jednotky své pozice v okolí Damašku, když v oblasti Zabadání zničily údajně poslední úkryty vzbouřenců, uvedla agentura SANA.

Tvrdé boje proběhly také v provincii Dará na jihu země proti pozicím Fronty an-Nusra.

Foto: Reuters

Dým po náletu syrského letectva na město Duma východně od Damašku

Asad se bez pomoci zvenčí neudrží

Podle izraelských analytiků se situace pro syrskou armádu v Sýrii zkomplikovala a bez spojenců by byla neudržitelná, napsala ČTK. Režim prezidenta Bašára Asada prý spoléhá na Rusko, Írán a libanonský Hizballáh. Íránci údajně pomáhají zajistit Damašek, Hizballáh západní syrskou hranici s Libanonem a Rusko oblast Latákíje, která je útočištěm vládnoucích alávitů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám