Hlavní obsah

Rusko plánuje zřídit v Sýrii předsunutou leteckou základnu, tvrdí USA

– Washington/Moskva

Poslední pohyby Rusů okolo syrského města Latakíja naznačují, že tam Rusko plánuje vybudovat předsunutou leteckou základnu, uvedl podle BBC v noci na úterý mluvčí Pentagonu Jeff Davies. Plyne to z neustálého proudu lidí a vybavení na syrské pobřeží, který zaznamenaly americké špionážní satelity.

Foto: AFP PHOTO / HO / SANA, Profimedia.cz

Ruské nákladní letadlo v syrské Latakíji

Článek

Na snímcích jsou vidět nově vyasfaltované letištní plochy, nová věž a zřejmě i nová kasárna.

„V posledních dnech vidíme náznaky, že Rusko přesouvá lidi a věci do oblasti kolem Latakíje a tamního letiště, což naznačuje, že záměrem je ustavit tam jakýsi druh předsunuté operační základny,“ řekl Davies. Nedaleko Latakíje je přístav Tartus, který Rusko využívá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

USA jsou proto znepokojeny možností, že by se ruská armáda mohla zapojit do konfliktu v Sýrii, kde Američané stojí v čele koalice vedoucí nálety proti Islámskému státu.

Američtí představitelé dali též najevo, že ruská pomoc by mohla upevnit režim syrského prezidenta Bašára Asada ve chvíli, kdy ztrácí na bojišti. Mohlo by to podle nich zkomplikovat snahy najít východisko z války. Ostatní účastníci podmiňují dohodu Asadovým odstoupením.

Objevily se však i spekulace, že Rusko s USA a Saúdskou Arábií hledá možnost, jak ukončit konflikt, byť by to znamenalo Asadův pád. [celá zpráva]

Rusko spekulace popírá

Americké výhrady přišly pár dní poté, co dva obří ruské transportní letouny dopravily do Sýrie 80 tun humanitární pomoci. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že vezly materiál pro stanové tábory pro uprchlíky.

Rusko přiznalo i dodávky zbraní z peněz ze zálohy na nákup nedodaných protiletadlových systémů S-300. [celá zpráva]

Mluvčí ale popřel případné zapojení do konfliktu: „Rusko nepodniká žádné další kroky.“

Anketa

Pomohlo by podle vás zapojení Ruska do války v Sýrii?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 3124 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám