Hlavní obsah

Raději neutíkejte! Islámský stát zneužil fotografii utonulého Ajlana k propagandě

Islámský stát zneužil fotku tříletého Ajlana Kurdího vyplaveného na tureckou pláž k výzvě, aby Syřané neprchali z obsazených území, protože jim cestou hrozí nebezpečí. Použili ji v posledním vydání svého časopisu Dabiq, napsal list Daily Mail.

Foto: archiv

Otisk stránky z propagandistického magazínu Islámského státu Dabiq

Článek

Snímek je použit jako ilustrace k článku, který varuje před nebezpečím lidi, kteří se rozhodnou utéci z území ovládaných Islámským státem. „Opakující se případy úmrtí Syřanů a Libyjců na pobřežích Turecka, Libye a Itálie nebo dokonce na rakouských dálnicích by měly probudit srdce v reflexi hidžry (Mohamedova útěku z nepřátelské Mekky do Medíny - pozn. red.),“ stojí v článku před citací z koránu o útěku před útlakem. Článek vysvětluje, že útěk před IS není ospravedlnitelný a nesnese s hidžrou srovnání.

„Mělo by být známo, že dobrovolný odchod ze země islámu (Islámského státu) do země nevěřících je nebezpečný velký hřích, protože je to cesta k nevěřícím a brána k tomu, aby děti a vnuci opustili islám kvůli křesťanství, ateismu nebo liberalismu. I když se dítě nebo vnuk nestanou nevěřícími, jsou neustále ohroženi smilstvem, sodomií, drogami a alkoholem. A když nepodlehnou hříchu, zapomenou jazyk koránu - arabštinu, jíž jsou obklopeni v Sýrii, Iráku a Libyi i kolem, což jim zkomplikuje návrat k víře a jejímu učení,“ píše se v článku.

Ze smrti Ajlana i jeho pětiletého bratra viní islamisté rodiče, kteří se rozhodli odejít z kurdského města Kobani na hranicích Sýrie a Turecka. Totéž město Islámský stát v minulosti zuřivě vojensky dobýval.

Když Ajlanova rodina nezískala azyl v Kanadě, kde pracuje sestra jeho otce jako kadeřnice, rozhodla se přeplout z tureckého pobřeží na řecké ostrovy na gumovém člunu. Ten se ale ve vlnách převrhl a splaskl. Otci se nepodařilo děti udržet. Tříletého Ajlana vlny vyplavily a tělo vyfotografovala turecká fotografka. Když otec doplaval na břeh, marně pátral po zbytku rodiny. V nemocnici se dozvěděl, že se všichni utopili.

Zveřejnili také fotky rukojmích

Ve stejném čísle Dabiq také zveřejnil snímky dvou zadržovaných rukojmích, Nora Oleho Johana Grimsgaarda-Oftada a čínského experta Fana Ťing-chuiho s tím, že jsou na prodej tomu, kdo zaplatí výkupné a cestu. Inzerát je doplněn cynickou poznámkou „časově omezená nabídka”.

Text uvádí: „Tito zajatci byli opuštěni svými vládami, které neudělaly maximum, aby jim zajistily svobodu. Výzva je adresována komukoli, komu není lhostejný osud křižáků, pohanů a jejich spojenců stejně jako organizacím na ochranu lidských práv.” [celá zpráva]

Dabiq je propagandistický časopis Islámského státu vydávaný v několika jazycích a zaměřený na názorové ovlivňování a nábor nových stoupenců hnutí. Vyznačuje se profesionálním grafickým zpracováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám