Hlavní obsah

Západ cvičí kurdské bojovníky přímo v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní země poskytují protiteroristický výcvik kurdským bezpečnostním jednotkám Asayîş, které v Sýrii bojují proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát. Potvrdil to velitel těchto jednotek v syrském Kurdistánu (Rojava) Ciwan Ibrahim. Jak poznamenala agentura Reuters, jde tak o výrazné rozšíření podpory kurdským úřadům na tomto boji zmítaném území.

Foto: Reuters

Kurdský milicionář v Tel Abjadu

Článek

„Některé západní státy poskytly svou podporu a týmy, které měly na starosti výcvik v Rojavě,” uvedl Ibrahim v rozhovoru přes Skype. Výcvik se prý uskutečnil v průběhu posledních dvou měsíců. Kurdský velitel nicméně odmítl upřesnit, jaké západní země se na něm podílely.

Podle Ibrahima výcvik na severu Sýrie v oblasti, kterou Kurdové nazývají Rojava, absolvovalo již více než 450 členů jeho jednotek. Učili se, jak se vypořádat s výbušninami ukrytými v automobilech i s nástražnými zařízeními, která mohou být umístěna v budovách.

Podle Ibrahima dosahují jeho muži díky výcvikům „vynikajících výsledků”.

Naše situace je kritická, upozorňují Kurdové

„Vyzýváme všechny mocnosti a sousední státy: Rojava potřebuje pomoc s výcvikem, vybavením a technologiemi,” prohlásil s tím, že situace Kurdů, kteří nesou hlavní tíhu bojů s Islámským státem, začíná být kritická. V Hasace od června čelí velkému tlaku Islámského státu, který se město snaží znovu ovládnout. Syrské vládní jednotky se odtamtud stáhly a drží je jen Kurdové z milic YPG.

Asayîş je bezpečnostní organizace Kurdů v Rojavě, která vznikla v roce 2012 v období občanské války. Je méně známá než stranické milice YPG (jednotky ochrany lidu), které představují ozbrojené křídlo Sjednocené demokratické strany PYG. Obě tyto kurdské ozbrojené složky v Rojavě spolupracují.

Asayîş ale mají blíž k ozbrojené složce vnitra, hlídají i věznice a čelí kritice, že své moci zneužívají a zadržují i své politické oponenty. Ibrahim přiznal, že zpočátku se příslušníci jednotek dopouštěli přehmatů kvůli nedostatečnému výcviku. Dodal, že prodělali školení organizací na ochranu lidských práv, jako je Geneva Call, aby dodržovali ženevské konvence.

Syrští Kurdové kontrolují asi 400 kilometrů dlouhou část syrsko-turecké hranice. Sousední Turecko sleduje rozšiřování vlivu Kurdů v oblasti s obavami, uvedla agentura Reuters. Podpora kurdské správy je proto pro Západ velmi citlivá, jenomže Kurdové v boji proti islamistům téměř jako jediní dosáhli významných úspěchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám