Hlavní obsah

Islámský stát zaměřil pozornost na ženy, plánuje svou budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie

Počet Britů mířících do Sýrie do oblastí ovládaných Islámským státem (IS) dosáhl oproti posledním zprávám vrcholu už před dvěma lety. Naopak množství mladých žen mezi nimi podle britské vlády silně vzrostlo. Souvisí s to s dvojím přístupem IS k ženám a s jeho utopickými snahami o vytvoření nové společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu v Sýrii

Článek

„Chtějí, aby se k nim ženy přidaly. Vidí je jako základní kameny nového státu a chtějí občany,” řekla BBC expertka Katherine Brownová z londýnské King's College. „Je zajímavé, že lidé mají spojený IS s kultem smrti, ale to je přesný opak toho, co se IS snaží vytvořit, tedy nový stát. A hrozně chce, aby se ženy staly součástí jeho utopistického úsilí,” připomněla.

Islámský stát zaujímá vůči ženám dvojí postoj. S těmi, které považuje za kacířky, nakládá jako s podlidmi, jako se zbožím, se kterým lze obchodovat a darovat za odměnu bojovníkům. Šokující záběry z novodobého trhu se sexuálními otroky v iráckém Mosulu ukazují bojovníky IS, jak diskutují o cenách za loni zajaté jezídské dívky, z nichž mnoho je nezletilých.

Na druhé straně má ale IS velké plány s muslimskými ženami, které imigrují na jeho území. Při budování takzvaného chalífátu by měly hrát klíčovou roli.

Romantika záhy končí

Po internetu kolují vzkazy v různých jazycích vyzývající muslimy, aby opustili svůj bezpečný, ale sporný život na Západě a přišli do chalífátu. Většina lidí tento apel ignoruje, nicméně rostoucí množství žen na něj reaguje. Některé jsou jako britské dívky z východního Londýna, které se chtěly stát džihádistickými nevěstami - vdát se za bojovníka, který jim dá postavení.

„Je v tom kus romantiky,” soudí bývalý bojovník Al-Káidy Aimed Deen. Varuje ale, že sen může skončit i tragédií. „Délka života islamistického bojovníka je nanejvýš měsíc nebo dva. Takže se stane to, že žena se za něj vdá, on zemře a ona čtyři měsíce a deset dní truchlí. Pokud je těhotná, tak možná víc. Pak si vezme někoho jiného, bude další manžel-mučedník, další čtyři měsíce smutku a celý proces začne nanovo. To není šťastný život, to je bída.”

Ženy dohlížejí na dodržování šaríi 

Oproti Tálibánu a Al-Káidě umožnil IS mnoha západním ženám hrát prominentní veřejnou roli na sociálních sítích. Nejznámější z nich je asi dvacetiletá Aqsa Mahmoudová z města Glasgow. Je známá svými radami ženám uvažujícím o tom, že opustí svou rodinu v Británii.

„Na rozdíl od Al-Káidy se IS snaží vytvořit stabilní společnost s kořeny. Přivádí rodiny z muslimského světa, nejen z Evropy nebo z USA, ale také ze střední Asie,” dodává Aimed Deen.

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na tanku syrské armády ukořistěném u Karajtínu

I když většina žen ze Západu skončí jako manželky bojovníků a nezúčastní se bitev, některým se i touha po zbrani splní. Stanou součástí čistě ženské jednotky dohlížející na striktní dodržování islámského práva ve městě Rakka a Mosul.  „Jsou proslulé tím, že tvrdě trestají. Například bijí a bičují ty, které nenosí správné oblečení,” říká Brownová. Jsou také známé tím, že ženám, které kojí na veřejnosti, dávají prsa do čelistí pastí na zvířata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám