Hlavní obsah

Izrael při odvetném náletu zasáhl několik syrských budov a zabil šest lidí

Damašek/Jeruzalém
Aktualizováno

Syrská agentura SANA v pátek oznámila, že při odvetném izraelském náletu dopadlo několik raket vypálených z vrtulníku na budovy dopravního ředitelství a státní správy v oblasti Kunejtry. Při dalších útocích byl zabit jeden voják a pět civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský vrtulník AH-64D

Článek

„Nepřátelský izraelský dron zacílil v 22:35 na civilní auto, které bylo asi 50 metrů od oblíbeného trhu ve vesnici Kúm,” uvedl reportér SANA a dodal, že zahynulo pět civilistů.

„Nepřátelské izraelské vzdušné síly napadly vojenské postavení ve směru u Kunejtry v 23:30,” uvedla SANA k dalšímu izraelskému útoku. Úplně první útok na budovy byl podniknut kolem 18.30 místního času. Ten způsobil jen hmotné škody.

Izraelská armáda ale nálet na vesnici hájí. Podle ní bezpilotní letadlo mířilo na muže identifikované jako členové radikální buňky Islámského džihádu odpovědného za čtvrteční raketový útok na Izrael: "Víme, že nejméně čtyři z nich byli zabiti."

Izrael podnikl odvetný úder poté, co dopadla raketa vypálená ze syrských Golanských výšin do izraelské vesnice. Armáda v prohlášení uvedla, že Izrael činí odpovědným za útoky ze Sýrie syrskou vládu. Současně přitom oznámila, že útok „ze syrských Golanských výšin podnikl Islámský džihád placený Íránem“.

Islámský džihád má své sídlo v Sýrii, ale operuje v pásmu Gazy. Podporou Íránu se netají, což je jeden z důvodů, proč se Izrael tak tvrdě stavěl proti dohodě s Teheránem ohledně íránského jaderného programu.

Mluvčí Islámského džihádu David Šaháb pro BBC popřel, že by organizace území Izraele ostřelovala, a uvedl, že se Izrael snaží odvrátit pozornost od osudu Muhammada Allaana, palestinského vězně, který držel v izraelském vězení 65 dní hladovku. Islámský džihád varoval, že se za něj pomstí, ale izraelský soud ve středu rozhodl o jeho propuštění a Allan hladovku přerušil. Panuje přesvědčení, že následkem dlouhé hladovky může mít poškození na mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám