Hlavní obsah

Islámský stát archeologa umučil, protože neprozradil skrýše pro artefakty

– Damašek

Radikálové z hnutí Islámský stát v syrské Palmýře mučili a zavraždili 82letého uznávaného archeologa Chálida Asada, protože jim odmítl prozradit, kde jsou přechovávány další vzácné artefakty. Odvážný vědec, který památky v Palmýře zkoumal půl století, extremistům neumožnil přístup k vzácnostem, které by mohli použít jako další významný zdroj peněz, uvedl server Christian Science Monitor.

Foto: ČTK/AP

Chálid Asad na archivním snímku

Článek

Džihádisté Asada zadržovali měsíc. Podle státního památkového ústavu byl zavražděn v úterý. Radikálové mu uřízli hlavu a jeho zohavené tělo vystavili na jednom ze sloupů. [celá zpráva]

„Představte si, že takového učence, který nezapomenutelně posloužil tomu místu a historii, připravili o hlavu a jeho tělo pořád visí na sloupu v Palmýře,“ postěžoval si šéf syrských památkářů Maamún Abdal Karím a dodal, že „setrvalá přítomnost zločinců“ z IS v Palmýře je „prokletím“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o PalmýruVideo: Reuters

Islámský stát už v Palmýře zničil dvě mauzolea, stejně jako dříve zdemoloval památky v Nimrúdu, Hatře a Mosulu. Vzácnosti však neváhá také prodávat. Ortel smrti si archeolog „vysloužil“ už jen za svůj vzdor, možná ale i proto, že džihádistům nedal vydělat, uvedli někteří odborníci na terorismus.

„Není to žádná věda, ale je třeba říct, že IS se více obrací k pašování a obchodování se starožitnostmi v důsledku toho, jak se komplikují nebo vysychají jiné zdroje příjmů,“ řekl analytik Colin Clarke z americké organizace RAND Corporation.

Server Christian Science Monitor v té souvislosti upozornil, že IS ovládl Palmýru v květnu, ale zatím se nenaplnily obavy, že jednu z nejvýznamnějších a nejlépe zachovalých antických památek na seznamu světového dědictví UNESCO srovná se zemí, ačkoliv se objevily zprávy, že místo zaminoval.

Syrské úřady už dříve předpokládaly, že radikálové budou chtít v Palmýře kořistit, proto preventivně zasáhly a nechaly odvézt stovky vzácných soch a dalších historických cenností, které jsou ukryty na bezpečném místě. „Strach máme o muzeum a o velké pamětihodnosti, které není možné přesunout. Jde o boj celého světa,” prohlásil už dřív Abdal Karím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská Palmýra byla zařazena na seznam ohrožených památek kulturního dědictvíVideo: Reuters

Palmýra (aramejsky a arabsky Tadmur) byla důležitým starověkým městem, kde se prolínaly řecko-římské vlivy s perskými a s lokálními tradicemi. K nejznámějším zachovaným památkám patří Baalův chrám, divadlo a kolonáda.

„Od chvíle, kdy Palmýru ovládli, plánují, jak ji strategicky využít. Umím si představit, že procházejí všechno, co se jim dostalo do rukou, a shánějí se po dalším. Ukazuje to, že starožitnosti nejsou jen kulturní, ale obchodní záležitost,“ poznamenal Andrew Tabler z Washingtonského střediska pro Blízkovýchodní politiku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Odhaduje se, že Islámský stát výběrem daní na dobytých územích, prodejem ropy a vydíráním denně vydělá více než milión dolarů, tedy přes 24,4 miliónu korun. Například ale pašování ropy je v poslední době složitější a rizikovější kvůli náletům spojenců, takže příjmy z takového podniku jsou ohroženy.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

„Islámský stát se od prvního dne spoléhá na mafiánské aktivity, aby si zajistil financování. Je zdatný v nahrazování upadajících příjmů tím, že se přeorientuje z jedné činnosti na druhou,“ potvrdil Clarke.

Reklama

Související články

Islámský stát antickou Palmýru zaminoval

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaminovali ve středosyrském historickém městě Palmýra oblast, kde se nacházejí nejcennější antické památky. V neděli to...

Výběr článků

Načítám