Hlavní obsah

V Palmýře islamisté zavraždili 82letého syrského archeologa

Damašek
Aktualizováno

Dvaaosmdesátiletého syrského archeologa Chálida Asada, který padesát let zkoumal Palmýru, zavraždili radikálové z Islámského státu (IS). Ve středu to uvedla BBC, které to sdělil ředitel syrského památkového ústavu Maamun Abdal Karím s odvoláním na vědcovu rodinu. Vrahové Asada připravili o hlavu poté, co ho měsíc drželi v zajetí.

Foto: Reuters

Boje o syrskou Palmýru (archivní záběr)

Článek

Asadovi příbuzní uvedli, že archeolog, který vedl výzkum v Palmýře, byl zavražděn a jeho tělo visí z jednoho z tamních sloupů.

„Jen si představte, že vědec, který odvedl takové služby památnému místu a historii, byl připraven o hlavu,“ řekl Abdal Karím. Asad v Palmýře pracoval padesát let.

Dodal, že islamisté Asada drželi v zajetí měsíc a snažili se z něj dostat informaci o tom, kde se nacházejí cennosti odvezené z Palmýry před jejím dobytím.

„Pokračující přítomnost těchto zločinců ve městě je prokletím (Palmýry) a každého sloupu a každého tamního archeologického nálezu,“ dodal ředitel.

V Palmýře, která patří k nejvýznamnějším a nejlépe zachovalým antickým památkám, se prolínaly řecko-římské vlivy s perskými a místními tradicemi. K nejznámějším zachovaným památkám patří Baalův chrám, divadlo a kolonáda.

Islámský stát místo dobyl v květnu a už v něm zničil dvě mauzolea. Údajně ji též zaminoval. Dříve islamisté zničili asyrské město Nimrúd a starobylou Hatru. Asyrské památky zničili i v Mosulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát antickou Palmýru zaminoval

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaminovali ve středosyrském historickém městě Palmýra oblast, kde se nacházejí nejcennější antické památky. V neděli to...

Islámský stát použil proti Kurdům yperit

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) nasadili při jednom z útoků proti iráckým Kurdům zakázané chemické zbraně. Uvedl to list The Wall Street Journal...

Výběr článků

Načítám