Hlavní obsah

Dobuďme Istanbul! Islámský stát vyzval Turky, aby svrhli prezidenta

Radikální hnutí Islámský stát v úterý zveřejnilo nové video, v němž vyzvalo Turky, aby se postavili své vládě a svrhli prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Toho nazvalo bezvěrcem a zrádcem.

Islámský stát vyzval své stoupence v Turecku k útoku na IstanbulVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Ano, zrádce Tayyip Erdogan zaprodal Turecko rasistické Kurdské straně pracujících (PKK) a křižákům,“ říká na videu džihádista a dodává: „Uvítal PKK a jejího přítele – Svobodnou syrskou armádu – na turecké půdě a způsobil masakr muslimů na území Islámského státu. Otevřel turecké vzdušné základny křižákům a jejich letadlům, aby zabíjeli muslimy v Islámském státě a ochránili ateisty z PKK.“

Erdogan podle mluvčí udělal z Turků „otroky křižáků ze Spojených států“ a „rozprodal všechny hodnoty“ tureckých obyvatel. „Prokletý Tayyip Erdogan zůstává lokajem jen proto, aby si udržel křeslo, které ztrácí,“ říká.

Turci se podle Islámského státu musí své vládě postavit. „Bojujte s přáteli ďábla. Není pochyb o tom, že ďáblův řád je slabý. Vydejme se všichni cestou boží a společně pod příkazy abú Bakra Bagdádího – bůh ho chraň, který pochází z potomků našeho proroka, dobuďme Istanbul, který se Erdogan dnem a nocí chystá předat křižákům,“ zní džihádistův apel.

Islámskému státu na severu Iráku i Sýrie úspěšně vzdorují kurdské milice. Používání svých leteckých základen k náletům na pozice IS Ankara povolila Američanům teprve nedávno. [celá zpráva]

Turky možná čekají další předčasné volby

Islámský stát zveřejnil své poselství v době, kdy v Turecku sílí pravděpodobnost vypsání dalších předčasných voleb. Vítěz červnového hlasování, Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) po slabším volebním výsledku, než byl očekáván, nenašla partnera do koalice a své možnosti tento týden definitivně vyčerpala. Opozice žádá prezidenta, aby se o sestavení vlády teď mohla pokusit ona.

V nejisté atmosféře navíc Turecko zahájilo útoky na Kurdy v sousední Sýrii. Byl to přitom právě úspěch Kurdů ve volbách, který zhatil Erdoganovy plány na absolutní většinu v parlamentu a ústavní změny, které by mu osobně mohly hrát do karet.

Reklama

Výběr článků

Načítám