Hlavní obsah

Asadovo lectectvo při náletech zabilo přes 80 lidí u Damašku

– Londýn • Aktualizováno

Při nedělních náletech syrského letectva zahynulo severně od Damašku nejméně 82 lidí. Podle exilové organizace SOHR, která monitoruje dění v Sýrii z Londýna, jsou oběti hlavně civilisté. Zraněno bylo na 250 osob, informovaly agentury Reuters a AFP.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Syrský suchoj v letu

Článek

Původně byl uveden nižší počet obětí. Naopak aktivisté ze skupiny Místní koordinační výbory, která působí přímo v Sýrii, uvádějí stovku mrtvých a 300 zraněných.

„Režim podnikl čtyři nálety na tržiště v centru Dumy,“ řekl ředitel SOH Ramí Abdal Rahmán. „Předběžné informace naznačují, že většinu obětí tvoří civilisté,“ dodal.

Podle něj k vysokému počtu obětí přispělo i to, že náletů bylo více. Po prvním se na místo útoku seběhli lidé, aby pomohli evakuovat raněné, jenomže následovaly další útoky ze vzduchu.

„To byl jasný masakr, který byl podniknut záměrně,” uvedl Rahmán.

„Situace je katastrofální,” řekl AFP jeden z místních aktivistů Mazín Šami. Podle něj jsou nemocnice v oblasti plné, a proto se zranění odvážejí jinam. Mešity vyzývají k darování krve.

Armáda nálet potvrdila

Syrští aktivisté zveřejnili na internetu video se zničeným středním pruhem silnice, který je plný trosek. Síla výbuchů také zničila čelní stěny několika domů na obou stranách ulice.

Syrská armáda nálet potvrdila. Uvedla, že letectvo útočilo v Dumě a sousední Harastě na velitelství vzbouřenecké  Islámské armády. O útoku kromě SOHR informovaly i uživatelé sociálních sítí, podle nich si nálety vyžádaly životy 67 osob.

Duma leží v  baště rebelů, v oblasti východní Ghuty, jež je pravidelně bombardována ze vzduchu. Z oblasti ostřelují vzbouřenci hlavní město.

Podle Amnesty International se syrská vláda ve východní Ghutě dopouští válečných zločinů. Bombardování i blokáda oblasti mají extrémně silný dopad na obyvatele. Za válečný zločin ale označila i palbu rebelů na Damašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám