Hlavní obsah

Asadovy síly nasadily napalm, tvrdí opozice

– Damašek
Právo, ČTK, BBC, brw

Syrská opozice obvinila prezidenta Bašára Asada, že jeho armáda použila v úterý napalm. List The Guardian s odvoláním na opoziční zdroje uvedl, že napalmové bomby dopadly na Daráju, která je prakticky předměstím Damašku.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Podle svědků tam odpoledne dopadly čtyři barelové bomby s napalmem. Způsobily obrovské požáry, které se podařilo dostat pod kontrolu až nad ránem.

Tyto informace se ale nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů stejně jako pravost snímků z hořící Daráji, které opozice zveřejnila na internetu. Podezření z útoku napalmem ovšem vyslovil už v roce 2012 štáb stanice BBC při popisu útoku na školu v Halabu (Aleppu).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje na syrsko-tureckých hranicíchVideo: Reuters

Obvinění z napalmového útoku přichází jen několik dní poté, co RB OSN schválila rezoluci, která by měla pomoci vyšetřit chemické útoky v Sýrii a dopadnout jejich pachatele.

Napalm je zápalná látka používaná jako zbraň, která se vyrábí zahušťováním běžně dostupného naftového paliva. Zahušťování zvyšuje přilnavost a snižuje vysokou rychlost hoření látek. Bez této úpravy většina hořlavých tekutin shoří nebo steče z cíle dříve, než ho stačí zapálit. Jako zahušťovadlo se používá mnoho různých látek – od běžného motorového oleje přes mýdlo, polystyren, dentakryl až k naftelátu a palmátu hliníku, který dal napalmu i svůj název.
Prostředky aplikace jsou zápalné láhve, plamenomety a především letecké pumy. Největší uplatnění napalmu spočívá v eliminaci bunkrů a nejrůznějších podzemních krytů. Napalmový útok buď vyžene obránce ven, čímž je vystaví útokům klasickými metodami, nebo spálí kyslík a lidé v krytech se udusí, i když je plameny přímo nezasáhnou. Další možností je vytváření ohnivých bariér, osvětlování cílového prostoru, ničení budov a techniky. V omezené míře se užívá i k vypuzení osádek ze znehybnělých obrněných vozidel (používány především zápalné láhve) a likvidaci vegetace. Ze zkušeností z druhé světové války vyplynulo, že zápalné pumy působí až trojnásobnou škodu oproti tříštivo-trhavým pumám stejné hmotnosti.
Zdroj: Wikipedie

Podezření na chemický útok se objevilo také v Iráku. Podle USA použili bojovníci Islámského státu proti Kurdům yperit. [celá zpráva]

První nálet z Turecka

USA mezitím podnikly první pilotovaný útok z Turecka proti pozicím IS v Sýrii. Letouny F-16 startující z turecké základny Incirlik zasáhly cíle, oznámil Pentagon. Turecko se na úderu nepodílelo, uvedl ve čtvrtek list Hürriyet.

USA rozmístily v Incirliku šest stíhacích letounů a 300 příslušníků obslužného personálu přesunutých z Itálie. Dosud Američané útočili z jihoturecké základny na IS bezpilotníky.

O vstupu do bojů v Sýrii uvažuje také Austrálie, která v rámci koalice proti IS bojuje zatím jen v Iráku a její letadla vzlétají z Dubaje. Na žádost irácké vlády poslala Austrálie do Iráku také své vojenské poradce a cvičitele. V Sýrii je situace právně komplikovanější, jelikož tamní vláda k útokům nedala svolení ani nepožádala o pomoc v boji.

Turci si hromadně holí dlouhé vousy

Syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR) ve čtvrtek oznámila, že při útoku radikálů byla raketami zasažena přímořská Latákíja, která je srdcem vládnoucích syrských alávitů. Město bylo dosud útoků ušetřeno, armáda však musela tento týden pod tlakem radikálů, jež vede fronta An-Nusra napojená na Al-Káida, ustoupit za další obrannou linii. Nyní vojáci brání základnu u Džarínu na pláni Sahl al-Gháb.

Turecko ve středu oznámilo, že deportovalo sedm stovek cizinců, kteří se chtěli dostat do Sýrie a připojit se k IS. Podle listu Hürriyet bylo v zemi kvůli napojení na islamisty zadrženo zhruba 1800 lidí. Zatýkání radikálů vyvolalo v Turecku mimořádný zájem o služby holičů: muži dávají vousy pryč, aby nebyli považováni za stoupence IS. Napilno mají holiči zejména v západoturecké provincii Manisa, uvedl Hürriyet s odvoláním na Aliho Batua, šéfa svazu holičů a kadeřníků.

Policie v Manise minulý týden zadržela 19 členů IS. „Všichni měli dlouhé vousy, a tak se muži rozhodli, že se oholí, aby na sebe nepoutali pozornost,“ vysvětlil Batu.

Anketa

Je možné řešení konfliktu v Sýrii bez Bašára Asada?
Ano, s podporou umírněné opozice
5,2 %
Ne, je jediný, kdo zemi udrží pohromadě
93,2 %
V každém případě převahu získají islamisté
1,6 %
Celkem hlasovalo 2724 čtenářů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám