Hlavní obsah

Jemenská armáda zahájila útok na šíitské povstalce

Jemenské vládní síly vybavené obrněnými vozy dodanými arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií zahájily v sobotu ofenzívu s cílem vytlačit šíitské povstalce z města Zindžibar. Útok na toto správní středisko provincie Abján, ležící východně od Adenu, je veden ze severu a z jihu, uvedly podle agentury AFP vojenské zdroje.

Foto: Reuters

Bojovníci loajální prezidentu Abdaru Rabbúovi Mansúru Hádímu, který je v exilu v Saúdské Arábii.

Článek

Ofenzíva začala po deseti dnech obléhání Zindžibaru a bombardování povstaleckých pozic letadly arabské koalice. Na Zindžibar se vládní síly zaměřily poté, co v polovině července dobyly největší město na jihu Jemenu - přístav Aden - a získaly také pod kontrolu velké části provincie Láhidž severně od Adenu.

Vládní vojenské zdroje v sobotu oznámily, že během uplynulé noci byli v provinciích Aden a Láhidž zabiti tři civilisté a 66 dalších zraněno minami, které po sobě zanechali ustupující rebelové. Za čtvrtek a pátek bylo při explozích takových min zabito 17 lidí.

V Jemenu proti sobě už dlouhé měsíce bojují šíitští povstalci a jednotky věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúru Hádímu. Konflikt má od března podle OSN skoro 4000 obětí a OSN odhaduje, že 80 procent z 21 miliónů občanů potřebuje nějaký druh pomoci a 13 miliónům lidí se nedostávají potraviny.

V červnu se v Ženevě konala za pomoci OSN jednání o příměří mezi válčícími stranami, skončila však neúspěšně. Snahy OSN zprostředkovat další jednání také byly zatím bezvýsledné.

Reklama

Výběr článků

Načítám