Hlavní obsah

Únosci v Jemenu propustili vězněnou Francouzku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Únosci v Jemenu propustili 30letou Francouzku Isabellu Primeovou. Konzultantku v projektu Světové banky unesli koncem února na její cestě do hlavního města Saná. O jejím propuštění informovala kancelář francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Isabelle Primeová

Článek

Primeová se ocitla na svobodě ve čtvrtek v noci, uvedl bez dalšího upřesnění Elysejský palác. Její místní překladatelku, kterou zadrželi spolu s ní, propustili únosci už v březnu.

Cizince v Jemenu v minulosti opakovaně unášeli příslušníci místních kmenů, kterým rukojmí sloužili jako nátlakový prostředek na vládu.

Únosci Primeové zveřejnili v červnu video, na němž žena prosí prezidenta Hollanda a jemenské úřady, aby jí pomohly. „Několikrát jsem se pokusila zabít, protože vím, že nebudete spolupracovat a úplně tomu rozumím,“ uvedla.

V Jemenu zuří několik měsíců občanská válka, do níž se zapojila letectva arabských sousedů v čele se Saúdskou Arábií. Provládním silám se v posledních dnech z rukou šíitských povstalců podařilo znovu dobýt strategický přístav Aden na jihu země a nedalekou leteckou základnu Al-Anad.

Humanitární organizace upozorňují, že 80 procent Jemenců, jichž je 25 miliónů, potřebuje pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám