Hlavní obsah

Islámský stát popravil devatenáct žen, odmítaly poskytovat sex

Islámský stát popravil v Mosulu devatenáct žen, které byly zajaty po dobytí města. Odmítly sloužit jako sexuální otrokyně. O případu informoval v pondělí irácký anglojazyčný web Iraqi News s odvoláním na mluvčího Demokratické strany Kurdistánu v Mosulu. Jeho tvrzení ale nebylo možné ověřit z jiného zdroje.

Foto: Seivan M.Salim, ČTK/AP

Jezídky protestují proti postupu Islámského státu v Sindžáru.

Článek

„IS popravil v Mosulu během dvou dní 19 žen,“ prohlásil mluvčí kurdské strany Saíd Mimúsini. Uvedl i důvod: „Trest padl na základě toho, že se odmítly podílet na tzv. sexuálním džihádu.“ To znamená, že odmítly poskytovat sexuální služby bojovníkům. Nezmínil ale, jakého vyznání ženy byly a odkud pocházely.

Mimúsini dodal, že ve vedení IS v Mosulu je patrný rozkol a konflikty kvůli nedostatku peněz a distribuci žen. Levné otrokyně jsou přitom jedním z lákadel pro mladé bojovníky IS.

Se ženami zacházejí jako s věcmi

Tyto problémy naznačila už na jaře zvláštní vyslankyně OSN pro otázky sexuálního násilí v konfliktech Zainab Bangurová, která navštívila Irák. Podle ní postupně klesající zájem o ženy a stáda ovlivnil příjmy Islámského státu a peníze pro mudžáhidy na bitevním poli.

Na jaře potvrdila agentuře Bloomberg brutální zacházení s otrokyněmi: „Dívky prodávají jako sudy s benzínem, jedna může být prodána a koupena i pěti nebo šesti muži.“ Někdy tito bojovníci prodají dívky zpátky rodinám za několik tisíc dolarů výkupného.“ Zdůraznila, že se ženami zachází jako s věcmi a majetkem.

Jako sexuální otrokyně končí většinou mladé jezídky. Minulý měsíc byly tři ve věku 17, 21 a 22 let prodány bojovníkům. Když se jim podařilo utéci, jedna popsala, jak jí nový majitel spoutal ruce i nohy a znásilnil: „Znásilňoval mne pětkrát denně. Mé sestře bylo čtrnáct, když ji znásilnil. Slyšela jsem ji křičet, ale nemohla jsem nic dělat, byla jsem svázaná.“

Reklama

Výběr článků

Načítám