Hlavní obsah

Kvůli žhářskému útoku na palestinskou rodinu zadrželi židovského extremistu

Jeruzalém

Po žhářském útoku na západním břehu Jordánu, při kterém zemřel osmnáctiměsíční chlapec, zatkli v Izraeli židovského extremistu Meira Ettingera. Podle izraelských médií vedl skupinu, která 18. června vypálila kostel u Tiberiadského jezera.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská policie v akci

Článek

Čtyřiadvacetiletý Ettinger je prvním zatčeným po žhářském útoku na čtyřčlennou palestinskou rodinu. [celá zpráva]

Ministr obrany Moše Jaalon po žhářském útoku vydal příkaz, aby policie umístila do vazby pravicové extremisty včetně Ettingera.

Ettinger v minulých dnech na svém blogu hájil útoky, které trestají hříchy, za něž pokládá modlení v mešitách a kostelech. Podle něho jde o pohanská kultovní místa.

Dostal zákaz pobytu

Ettinger je vnukem rabína Meira Kahaneho, který založil protiarabskou rasistickou organizaci Kach. Kahane pocházel z USA a roku 1990 byl zastřelen v New Yorku. Kach požadovala vyhnání Arabů z Izraele a anexi Západního břehu a Pásma Gazy. Od roku 1994 je v Izraeli zakázána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci hodili v Jeruzalému zápalnou láhev na auto, dva Izraelci byli zraněniVideo: Reuters

Kontrašpionážní služba Šin Bet chtěla už loni na Ettingera uvalit administrativní vazbu, která umožňuje držet nebezpečné osoby delší dobu za mřížemi bez zahájení soudního řízení, ale prokurátor to zamítl. Extremista ale dostal zákaz pobytu v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu.

Podle izraelské tajné služby bylo cílem Ettingerovy skupiny svrhnout vládu. Chtěla toho dosáhnout vyvoláním chaosu prostřednictvím útoků na Palestince.

Žhářský útok na palestinskou rodinu vyvolal vlnu protestů. Ty nadále pokračují. Při posledním Palestinec zapálil auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám