Hlavní obsah

Nálety na Islámský stát potrvají do března 2017, předpokládá Británie

– Londýn/Bagdád

Británie počítá s tím, že nálety na pozice Islámského státu (IS) v Iráku by mohly pokračovat až do března 2017. Plyne to z vyjádření ministra obrany Michaela Fallona, které pronesl při návštěvě Iráku. Prodlouží se tak operační služba strojů Tornado GR4 u 12. letky operující z Kypru.

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 na Kypru před náletem na Islámský stát

Článek

Fallon prohlásil, že britské stíhací bombardéry pomohly iráckým silám vytlačit Islámský stát z několika měst. „Tornada RAF podnikla stovky útoků a pomohla iráckým silám vytlačit IS z kurdských oblastí i z klíčových měst Tikrít a Bajdží. Chceme udržet klíčové operační tempo, takže prodloužíme život 12. letce do března 2017.”

Z ministrova vyjádření také plyne, že akce proti Islámskému státu potrvají roky, protože se radikálům daří získávat více rekrutů, než kolik činí jejich ztráty a měsíčně mají příjem z ropy ve výši 40 miliónů dolarů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na britské stroje připadá 250 náletů, což je pouhých pět procent vzdušných útoků. Podle Fallona jsou přesto důležité, protože jsou určené k útokům na pozemní cíle.

Foto: Reuters

Dvě Tornada GR4 míří k útoku proti Islámskému státu

Tornada GR4 nezadržitelně stárnou. Stroje byly vyvinuty v šedesátých letech a plánuje se jejich vyřazení z RAF v roce 2019. Fallon tvrdí, že jsou velmi účinné při útocích na pozemní cíle, když používají přesné zbraně a speciální naváděcí a průzkumné podvěsy.

Náhrada zatím není 

12. letka s Tornady GR4 měla být rozpuštěna letos v březnu a nahrazena letkou záchytných stíhačů Eurofighter Typhoon. Když však loni v září začaly nálety na Islámský stát, premiér David Cameron oznámil, že letka bude fungovat do března 2016, protože je specializovaná na útoky na pozemní cíle.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Britské Tornado GR4 se vrací z útoku proti Islámskému státu

Nové Eurofightery Typhoon jsou určené pro obranu vlastního vzdušného prostoru a pro získání převahy ve vzduchu. Jejich výrobce BAE začal až loni zvyšovat jejich schopnosti útočit na pozemní cíle. Po úpravách mohou útočit až na šest pozemních cílů současně a shazovat na ně zbraně naváděné GPS.

BAE zmodernizovala patnáct dříve dodaných strojů. Letouny dodávané od loňského roku do dubna už byly vybaveny pro útoky na pozemní cíle přesně naváděnými bombami Paveway IV a GBU 12 Paveway II.

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 doplňuje palivo při letu nad Irákem

Od roku 2018 mají být schopné nosit i střely s plochou dráhou letu Storm Shadow a Brimstone, takže mohou nahradit dosluhující Tornada GR 4, která mohou už nyní nosit nejen bomby Paveway, ale i rakety Brimstone.

Ze služby mají být všechny vyřazeny po zavedení nových strojů F-35 s kolmým startem, který má také zastoupit už dříve vyřazené Harriery GR7 a 9.

Reklama

Výběr článků

Načítám