Hlavní obsah

V domě na Západním břehu zapáleném extremisty uhořelo 18měsíční dítě

Aktualizováno

Osmnáctiměsíční chlapec v pátek uhořel v plamenech obytného domu nedaleko města Nábulusu na okupovaném Západním břehu. Oznámily to izraelské bezpečnostní zdroje. Jeho čtyřletý bratr a jejich rodiče utrpěli popáleniny. Ze žhářského útoku jsou podezřelí izraelští extremisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při extremistickém útoku zahynulo palestinské batoleVideo: Reuters

 
Článek

Na zdech vypáleného domu v obci Kfar Duma se podle britské BBC objevil nápis „Pomsta“. Těžce poškozen byl i sousední dům, který byl ale v době útoku prázdný. Svědci uvedli, že na dům byly vrhány zápalné lahve. Otec dítěte byl schopen zachránit pouze svou manželku a staršího syna.

„Útok měl zřejmě nacionalistický motiv,“ uvedla izraelská policejní mluvčí Luba Samriová. Podle izraelské policie jde o nejvážnější incident od loňska, kdy byl upálen palestinský chlapec odvetou za smrt tří unesených a zavražděných Izraelců.

Izraelští extremisté jsou odpovědní za útoky proti mešitám a dalším budovám na Západním břehu, k nimž došlo v několika posledních letech. Většinou šlo o odvetné akce za izraelské zásahy proti nezákonně budovaným židovským osadám.

Páteční útok v obci Kfar Duma je považován za součást takzvané kampaně "price tag". Jejími nositeli jsou ultranacionalističtí Židé, kteří své akce považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám