Hlavní obsah

Povstalci v Sýrii zahájili ofenzívu proti domovině Bašára Asada

– Londýn

Povstalci bojující v Sýrii zahájili na severozápadě velkou ofenzívu směrem k pobřežní oblasti obývané vládnoucími alávity. V úterý to uvedla agentura Reuters s odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR monitorující dění a dodržování lidských práv v Sýrii.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra po dobytí město Ariha na severozápadě Sýrie

Článek

Syrské vojenské zdroje uvedly, že útok je rozsáhlý a široce založený. Vzbouřenci se snaží dobýt planinu Sahl al-Gháb, která je strategickým místem pro obranu přímořských hor, jež jsou domovinou i klanu rodiny prezidenta Bašára Asada.

Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters zatím povstalci, mezi nimiž je Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu, obsadili jednu elektrárnu a vybojovali na armádě 16 strategických objektů. Jedním je armádní pozice u města Džisr aš-Šughúr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda bojuje s Islámským státem i opozicíVideo: Reuters

V noci bojovníci postoupili na sever planiny Sahl al-Gháb, uvedl ředitel SOHR Rami Abdal Rahmán, ale vládní vojáci je odrazili a zahájili protiútok a z několika míst povstalce vytlačili.

Podle armády boje se vzbouřenci dále pokračují.

Asad o víkendu přiznal, že utrpěl několik porážek a kvůli nedostatku vojáků se musejí soustředit na obranu klíčových oblastí pro fungování země. K nim patří i pobřeží na severozápadě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám