Hlavní obsah

Šíité odmítli dočasné příměří v Jemenu

– Saná

Příměří, které v sobotu jednostranně vyhlásila Saúdská Arábie, odmítli v neděli šíitští povstalci. V zemi tak nadále pokračují střety, silné jsou u Adenu.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Šiítstší bojovníci v Jemenu demonstrují proti saúdskoarabským náletům.

Článek

Saúdská Arábie v sobotu ohlásila jednostranně humanitární příměří, které má umožnit dopravit pomoc k civilistům. Platit má začít o půlnoci místního času (ve 23:00 SELČ) a trvat má pět dní.

Abdal Málik Húsí, který stojí v čele šíitských povstalců, v neděli příměří odmítl. „Bitva pokračuje, válka nekončí,” napsal na Twitteru. Podle něj by klid zbraní využili především další účastníci konfliktu, jako jsou radikálové z Al-Káidy nebo z Islámského státu.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

A Jemenec zraněný při saúdských náletech si čte korán

U jemenského přístavního města Aden tak dál pokračovaly boje mezi šíitskými povstalci a jednotkami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Boje jsou dnes hlášeny u základny Anad, která leží asi 50 kilometrů severně od Adenu a je považovaná za strategické místo pro zajištění přístupu do přístavu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Příznivci šíitských húsíů demonstrují v jemenském hlavním městě Saná proti saúdským náletům

Osvobození většiny Adenu oznámily Hádího jednotky a Saúdská Arábie už minulý týden. Jde o jejich největší bojové vítězství od konce března, kdy do bojů vstoupila Saúdská Arábie a několik dalších arabských zemí, jež bombardují pozice šíitů, za nimiž stojí Írán a také bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Bojovníci jemenských šíitských Húsíů hlídkují v Saná

V hlavním městě Saná vybuchla pod autobusem bomba a zabila tři lidi. Koaliční letadla v noci na dnešek bombardovala šíity v blízkosti Saná.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Jemenský chlape zraněný při saúdských náletech

Boje v Jemenu si za čtyři měsíce vyžádaly na 3500 obětí a pomoc potřebuje až 80 procent obyvatel. Postižený je zejména Aden, kde chybí potraviny, léky i pohonné hmoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám