Hlavní obsah

Asad přiznal porážky v Sýrii, ale odmítl politické řešení

Bejrút/Damašek

Situaci v Sýrii není možné vyřešit politicky dříve, než se podaří vojensky zničit „teroristy“ v zemi, prohlásil v televizním projevu syrský prezident Bašár Asad. Jakákoli politická jednání za současné situace podle něj nemají cenu. Tvrdí, že armáda je schopná ubránit syrský národ, připustil ale, že jí chybějí lidi. To byl také důvod vyhlášení amnestie pro dezertéry.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Asad přesto odmítl politické řešení před poražením teroristů. Podle něj je za současné situace politické řešení občanské války „prázdné a bezvýznamné“

V televizi Hizballáhu Al-Manár, ze které citovala agentura Reuters, přitom přiznal, že někde vojsko muselo ustoupit: „Někde, za některých okolností jsme byli donuceni vzdát se některých oblastí, a přesunout odtamtud síly do oblastí, které chceme udržet. Musím definovat důležité regiony, které musí armáda udržet, aby nedošlo ke kolapsu ve zbytku oblastí.“

Syrská armáda od března ztratila provincii Idlíb, kterou ovládla aliance vzbouřenců, jejíž součástí je Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu, i důležité oblasti na jihu země. Islámský stát v květnu dobyl Palmýru. Podle dřívějších zpráv drží radikálové z organizace Islámský stát (IS) až polovinu syrského území. Jde hlavně o řidčeji obývané oblasti na severu a východě země.

Armáda je soustředěna kolem Damašku a brání oblasti na západě Sýrie, které obývají menšinoví alávité. K nim patří Asad a zbytek syrského vedení.

Armádě chybějí vojáci

”Armáda je výkonná, má k dispozici vše, ale nedostává se jí lidí,” řekl prezident v projevu. Už dříve se objevily informace, že je armáda vyčerpaná a musí si najímat žoldnéře.

Ocenil podporu Íránu, který v čtyři roky dlouhé občanské válce ekonomicky podporuje zemi a poskytuje „vojenské expertizy“. A přiznal, že po boku syrské armády bojují členové libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Skupiny, které se snaží jej svrhnout, podle něj dostávají průběžně podporu států, které za nimi stojí. Tyto státy na některých místech do bojů přímo vstoupily, prohlásil s odkazem na Turecko a Saúdskou Arábii, které jsou součástí letecké koalice bojující proti IS. Turecko se k bojům připojilo až v pátek po atentátu, který IS spáchal na jeho území a zabil v pohraničí 32 lidí.

Bašár Asad v sobotu vyhlásil amnestii pro dezertéry a lidi vyhýbající se vojenské službě. Mají měsíc na to, aby nastoupili do armády. V případě, že jsou v cizině, je lhůta prodloužena na dva měsíce. V Sýrii je vojenská služba povinná pro muže starší 18 let.

Konflikt v Sýrii trvá déle než čtyři roky a zahynulo při něm na 230 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám