Hlavní obsah

Ruština je třetí nejrozšířenější jazyk v chalífátu, IS cílí propagandu na občany Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Islámský stát ve snaze získat další příznivce a bojovníky se stále více obrací se svou propagandu na Rusko. V současné době je podle ruských úřadů zapojeno do bojů na 2200 občanů s ruským pasem. Ruština - lingua franca v řadě postsovětských republik - je třetí nejužívanější jazyk v chalífátu, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Varvara Karaulová před deportací z Turecka

Článek

Nejpoužívanějším jazykem je arabština, po které následuje angličtina, uvedl Alexej Malašenko z moskevského Carnegie centra. Je užívanější než francouzština, což svědčí o tom, že propaganda směřovaná na Rusko je efektivní.

Ruská tajná služba FSB odhaduje, že osm procent bojovníků IS má ruský pas. „Čísla se stávají znepokojivými. Je to kolem 2200 lidí z Ruska, kteří jsou zapojeni do operací v Sýrii a v Iráku,“ řekl tajemník ruského ministra zahraničí Oleg Syromolotov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Islámský stát letos zvýšil svou propagandistickou aktivitu v ruštině. Jeho internetové rádio Al-Baján vydává každodenně zprávy v ruštině. Na počátku května vyšlo první číslo časopisu v ruštině Furat a pak vydavatelství Islámského státu HMC vydalo ruskojazyčný časopis Istok (zdroj).

Také ruská média byla plná informací o Varvaře Karaulové, 19leté studentce Moskevské univerzity, která se pokusila připojit k IS, ale byla vrácena z turecko-syrských hranic. To platí také o několika dalších nezvěstných, včetně další studentky z Moskvy Mariam Ismailové.

Většinou se k Islámskému státu přidali lidé ze zakavkazských republik. Nejvíce je jich z Dagestánu, uvedla Varvara Parchomenková z mezinárodní krizové skupiny. Další jsou z Čečenska a mnozí také ze Severní Osetie. Parchomenková přitom upozorňuje, že nejde jen o bojovníky: „Chudí nebo bohatí, vzdělaní nebo nevzdělaní, lidé odcházejí nejen bojovat, ale žít, vdát se, modlit se.“

Reklama

Výběr článků

Načítám