Hlavní obsah

Při americkém náletu na Sýrii byl zabit jeden z vůdců al-Káidy

– Washington

Americká letadla v Sýrii zabila klíčovou postavu tamní teroristické skupiny Chorásán a jednoho z vůdců sítě al-Káida Muhsína Fadlího. Oznámilo to v úterý ministerstvo obrany USA.

Foto: Reuters

Muhsí Fadlí, jeden z vůdců sítě Al-Káida

Článek

Fadlí byl 8. července při náletu zabit ve voze, který projížděl severozápadní Sýrií v blízkosti města Sarmada, uvedl Pentagon bez podrobností o akci a způsobu, jímž byla potvrzena jeho smrt.

Kapitán amerického námořnictva Jeff Davis podle BBC Reuters sdělil, že to byl jeden z mála vůdců al-Káidy, který byl předem obeznámen s plánem útoků civilními letadly na New York a Washington z 11. září 2001. Vzhledem k tomu, že mu podle AP bylo 34 let, není to jisté.

Byl také zapojen do útoku na americké námořnictvo a francouzskou bitevní loď Limburg v říjnu 2002 u Kuvajtu. Patřil do vnitřních kruhů al-Káidy, pro kterou především získával prostředky. Do Sýrie ho poslal vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí. Měl rekrutovat občany západních zemí pro sebevražedné atentáty.

Američané vypsali za informace vedoucí k dopadení Fadlího odměnu sedm miliónů dolarů (zhruba 170 miliónů Kč) s tím, že tento člověk představuje vážnou hrozbu pro americkou bezpečnost. Podle Washingtonu plánovali příslušníci jeho organizace útoky v USA a v jiných západních zemích. Na seznamu teroristů byl i v Kuvajtu.

Skupinu Chorásán tvoří veteráni z al-Káidy a organizace plánuje ze své základny v Sýrii útoky proti západním zemím. Název odkazuje na historický název Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení al-Káidy. Síť vyslala své ozbrojence do Sýrie poté, co tam propukla občanská válka. Podle Pentagonu zůstává skupina hrozbou i po smrti Fadlího.

Spojené státy už loni v září oznámily smrt Fadlího při náletech na syrský Halab, připustily ale, že své tvrzení nemohou ověřit na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám