Hlavní obsah

Češi ztracení v Libanonu jeli točit reportáž o uprchlících

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice Čechů, která se v sobotu ráno ztratila v Libanonu, jela podle informací Práva do země natáčet reportáž o uprchlících na libanonsko-syrských hranicích. Ve skupině měl být pražský advokát Jan Š., dva reportéři Jindřichohradecké televize Miroslav D. a Pavel K. a tlumočník Adam H. Skupinu doplnil bezpečnostní expert Martin P., který se měl před pěti lety účastnit jako zpravodajský důstojník mise v Afghánistánu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli, je poblíž syrské hranice.

Článek

Cesta do Libanonu nebyla pro advokáta Jana Š. první. Zemi navštěvoval pravidelně  kvůli  získávání důkazů pro obhajobu Alího Fajáda. Tento Libanonec a další dva muži byli loni zadrženi v ČR a jsou podezřelí z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Advokát s oběma reportéry před časem spolupracoval při natáčení příběhu o Fajádově rodině a jeho životě. Na oplátku slíbil, že jim pomůže při natáčení reportáže o syrských uprchlících. „Pomoc spočívala ve zprostředkování kontaktů na spolehlivé průvodce a tlumočníky a doprovod při natočení reportáže z prostředí uprchlických táborů na libanonsko-syrských hranicích,“ uvedla v prohlášení advokátní kancelář.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na archivním snímku)

Martin P. jel podle zjištění redakce do Libanonu v roli bezpečnostního poradce zmíněného pražského advokáta, se kterým dlouhodobě spolupracoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z oblasti ve východním Libanonu, kde zmizelo pět ČechůVideo: Reuters

Skupina se vypravila do Libanonu minulý týden a podle advokátní kanceláře se měla za pět dní vrátit.

Advokátní kancelář v tiskovém prohlášení popírá, že by únos mohli mít na svědomí příbuzní Alího Fajáda. „Jménem svého klienta mohu k této záležitosti sdělit, že pan Fajád je celou situací šokován a zcela vylučuje jakoukoliv možnou souvislost mezi zmizením pohřešovaných osob a jeho rodinou,“ tvrdí advokátní kancelář.

Libanonský List The Daily Star v pondělí napsal, že bezpečnostní zdroje vyloučily možnost politického pozadí únosu. Podle nich je nejpravděpodobnější, že je do únosu zapojen Saíb Fajád, bratr v Česku zadrženého Alího, který chce výměnou za Čechy získat svobodu pro bratra.

„My v tuto chvíli pracujeme s mnoha verzemi a únos je pouze jednou z verzí, se kterými se pracuje. My jsme pouze potvrdili, že pohřešujeme pět Čechů, kteří se ztratili v Libanonu,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Po skupině Čechů nadále pátrá libanonská armáda a policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám