Hlavní obsah

Jedli a pili o půstu, skončili na kříži

ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video s ukázkou nebývalé brutality islamistů vzniklo tajně patrně v irácké Fallúdži. Podle listu The Independent zachycuje desítky lidí ukřižovaných za porušení půstu během ramadánu. Jeho pravost ovšem nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Iráčané večeří po setmění během ramadánu. Ilustrační foto

Článek

Natáčelo se zřejmě minulý týden z jedoucího automobilu, vůz na rušné ulici míjí sloupy elektrického vedení. Na každém z nich je ukřižovaný člověk. Každý má na krku pověšenou ceduli s popisem svého provinění. Většina z nich jedla nebo pila během půstu o ramadánu. Někteří mají podivně napjatá těla, jiní jsou jakoby zhroucení, uvedl list.

Podle deníku byly záběry údajně pořízeny minulý týden. O pár dní dříve se objevila zpráva, že za stejné provinění islamisté ukřižovali dva nezletilé chlapce v syrském Majadínu.

Dítě sťalo vojáka

Podle Charlieho Wintera z protiextremistické organizace Quilliam je velmi pravděpodobné, že video je pravé. „Ukřižováním mrtvých těl se snaží šířit strach. Je to demonstrace síly,“ uvedl. „Bohužel ale ani ukřižování živého člověka není pro ně nic mimořádného,“ dodal.

Ozbrojenci IS mezitím zveřejnili brutální videozáznam, na kterém vůbec poprvé dětský voják stíná hlavu zadrženému muži. Záznam, který měli možnost vidět aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva, ukazuje vraždu syrského armádního kapitána z jednotek prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

Video bylo zveřejněno jen krátce před zahájením třídenního muslimského svátku íd al-fitr, oslavy konce postního měsíce ramadánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám