Hlavní obsah

Asadova generála zastřelili Izraelci

Poradce syrského prezidenta Bašára Asada, generála Mahmúda Sulejmána, zastřelily v přístavním městě Tartúsu v srpnu 2008 izraelské speciální síly. Uvádí to interní dokument americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), který unikl prostřednictvím Edwarda Snowdena. Zprávu uveřejnil server Intercept britského novináře Glenna Greenwalda.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Vnitřní databáze NSA nazývaná Intellipedia událost popisuje jako „první známý případ, kdy Izrael útočil na legitimního představitele syrské vlády“. Prokázala to radiová a další komunikace, kterou Američané zachytili.

Syrského generála zasáhli na pláži v Tartúsu neznámí střelci do hlavy a do krku. Britský list The Guardian tehdy uváděl, že útočník střílel z jachty nedaleko břehu, zatímco syrské státní sdělovací prostředky o atentátu mlčely.

Íránská média hned označila za původce atentátu Izraelce a americká ambasáda v Damašku o dva roky později v tajné depeši, která pak unikla prostřednictvím serveru WikiLeaks, potvrzovala, že je to zřejmě pravda. Izrael však podezření nikdy veřejně nekomentoval.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle syrské strany se Sulejmán staral o bezpečnost v Asadově kanceláři. Američané se ale domnívají, že ve skutečnosti Asadovi radil se zbrojními nákupy a strategickými zbraněmi. Nevyloučili ani, že generál byl zodpovědný za bezpečnost jaderného zařízení Al-Kibar, které ještě rozestavěné o jedenáct měsíců dříve Izraelci vybombardovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám