Hlavní obsah

Netanjahu: Izrael není vázán jadernou smlouvou s Íránem, vždy se budeme bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael není vázán jadernou smlouvou s Íránem, protože Teherán se ho (židovský stát) nadále snaží zničit. Na úterní tiskové konferenci v Jeruzalémě to v reakci na uzavření dohody s Íránem řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Tato dohoda vkládá do íránského teroristického režimu naděje, že se změní a zároveň dělá vše pro to, aby se neměnil," tvrdí Netanjahu. Varoval, že po uzavření dohody s Teheránem se svět stává "daleko nebezpečnějším".

"Izrael touto špatnou smlouvou vázán není. Vždy se budeme bránit," upozornil Netanjahu.

Opakuje se podle něho chyba, jaká se dříve stala v případě smlouvy se Severní Koreou. Mezinárodním inspektorům se nepodařilo zabránit tomu, aby režim v Pchjongjangu nepracoval na vývoji atomové zbraně.

Světové mocnosti se ve Vídni dohodly s Íránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání ekonomických sankcí proti Teheránu. Zástupci Spojených států, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa jednali s Íránem o současné dohodě celkem asi 21 měsíců. [celá zpráva]

Spory ohledně íránského jaderného programu po dvanáct let komplikovaly mezinárodní vztahy. Západ podezříval Teherán, že se snaží vyvinout jadernou zbraň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám