Hlavní obsah

Kurdové odrazili útok IS a udrželi Tall Abjad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdským milicím YPG se ve středu podařilo získat opět kontrolu nad celým městem Tall Abjad na hranicích Sýrie a Turecka. Na město v úterý nečekaně zaútočil Islámský stát a dobyl čtvrť Mašúr Faukani.

Foto: Reuters

Kurdská milice v Tall Abjadu na hranicích s Tureckem

Článek

„Skupina Islámského státu, která vnikla do čtvrti Mašúr Faukani, byla zcela eliminována a vyhnána z oblasti,“ řekl mluvčí milicí YPG Radur Chalila listu Daily Sabah a dodal: „Krize v Tall Abjadu je zažehnána, máme situaci pod kontrolou. IS zde připravoval velkou operaci podobně jako v Kobani.”

Islámský stát pronikl do východního předměstí Tall Abjadu v úterý. Kurdové se začali okamžitě bránit a v přestřelkách zabili tři členy IS. Další zemřel, když odpálil nálože, jež měl na těle. Střety pokračovaly celou noc.

Město na hranicích s Tureckem dlouho držel Islámský stát. Právě přes ně přicházeli do Rakky bojovníci ze Sýrie i mladé dívky, které se rozhodly provdat za bojovníky džihádu.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci kurdských milicí (YPG) v dobytém městě Tel Abjad pózují pod vlajkou Islámského státu

Kurdům se podařilo radikály z města vytlačit už 15. června a postoupit až do vzdálenosti 50 km od Rakky.

Islámský stát proto podnikl několik protiofenzív, zaútočil na pohraniční město Kobani ležící západně od Tall Abajdu i na Hasaku. [celá zpráva]

Na Islámský stát útočila i syrská vládní vojska, která bombardovala jeho pozice jižně do Hasaky. IS tam odpálil dvě auta s náložemi.

Syrské letectvo také bombardovalo předměstí Damašku Duma, vzbouřenci ovládanou čtvrť v Halabu, na kterou shodilo barelové bomby z vrtulníků, a na provincii Idlíb. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi si nálety vyžádaly na 40 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám