Hlavní obsah

Tuniský atentátník se při vraždění usmíval. Jako by tančil, popisují svědci

Atentátník, který v pátek v Tuniském turistickém letovisku zavraždil 38 lidí, se při střelbě z kalašnikovu široce usmíval. Uvedla to v neděli agentura AFP s odvoláním na svědky masakru. Mladík identifikovaný jako Sajfaddín Rizkí na pláži ve městě Súsa a v přilehlém hotelu Riu Imperial Marhaba řádil desítky minut, než ho policie zastřelila.

Foto: Jawhara FM, ČTK/AP

Sajfaddína Rizkího policie zastřelila. Před tím stihl zabít 38 lidí, převážně zahraničních turistů.

Článek

„Uplynulo 40 až 45 minut od prvních výstřelů do chvíle, než byl zabit," řekl AFP dvaadvacetiletý Amir bin Hasín, který bydlí hned vedle pláže před hotelem Riu Imperial Marhaba.

Jeho šestnáctiletý bratranec Málik uvedl, že viděl, jak útok začal.

„Byl jsem na pláži. Viděl jsem, jak ten člověk položil na písek slunečník jako někdo, kdo se tam chystá rozložit. Pak najednou ale popadl kalašnikov a začal střílet," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláž u tuniského hotelu Riu Imperial Marhaba připomíná páteční neštěstíVideo: Reuters

„Všichni se postavili, aby zjistili, co se děje, a v tu chvíli jsme viděli, že s širokým úsměvem na tváři střílí turisty. Utíkali jsme se schovat a on zamířil k hotelu Imperial."

„Jako by tančil”

Podle jednadvacetiletého Saífa, který byl rovněž svědkem útoku, to byla "neskutečná" scéna.

„Ten chlap byl naprosto uvolněný. Vypadalo to, jako by tančil nebo poslouchal muziku, jak procházel kolem," řekl. "V jednu chvíli jsme se ocitli blízko u něj, ale on na nás nevystřelil. Řekl: 'Běžte, po vás nejdu'."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku tuniského atentátníkaVideo: Nihal Zidí, Reuters

Několik svědků uvedlo, že si střelec vybíral turisty na pláži. Podle ministerstva zdravotnictví ale bylo zraněno také sedm Tunisanů.

Po střelbě na pláži zamířil střelec, kterého úřady identifikovaly jako vysokoškolského studenta narozeného v roce 1992, do samotného hotelu.

„Viděl jsem ho, jak vešel dovnitř, naprosto klidný," uvedl Amir. Až pak podle něj z moře přijela hlídková loď se dvěma strážci, z nichž jeden byl ozbrojený. "Nechtěli jít dovnitř a něco začínat. Až když střelba uvnitř hotelu zmlkla, opustili loď," dodal.

„Žádali jsme toho ozbrojeného, aby šel do hotelu, ale měl strach a nevystřelil. Pak se jeho zbraně chopil zaměstnanec hotelu a pokusil se teroristu z dálky zastřelit. Ale zbraň nefungovala," popsal.

Pak Amir viděl, jak se útočník vrátil na pláž a prošel kolem tří dalších hotelů. „Byl jsem v šoku, že jsem tu neviděl žádné policisty, přestože je tato oblast obklopená kontrolními stanovišti a jsme zvyklí na pravidelné hlídky," řekl. "Policie jednoduše nedorazila včas."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám